Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det känns tomt i lägenheten utan honom”

/
  • 90-åriga Margareta Forsman saknar sin man Lennart som flyttade till ett äldreboende i somras. Nu hoppas hon att de kan bli sambos igen tack vare ändringen i socialtjänstlagen. Till höger i bild syns Lennart Forsmans son Ulf.

De har bott ihop i över 35 år. Och det vill paret Forsman fortsätta med på äldreboendet.

– Vi är väl beroende av varandra på något vis, säger 90-åriga Margareta Forsman.

Annons

De träffades 1974 och flyttade ihop två år senare i ett fyrarummare i det nybyggda hyreshuset i Andersberg. För tio år sedan bytte de till en mindre lägenhet i samma bostadsområde.

– Innan Lennart hamnade på äldreboendet hade vi aldrig varit ifrån varandra, säger Margareta Forsman.

I början av sommaren fick 88-årige Lennart Forsman en remiss till urologen på Gävle sjukhus. Han blev kvar i 14 dagar innan han kunde flytta hem igen.

Under sommaren kom hemtjänsten på regelbundna besök till paret Forsmans lägenhet men i slutet av augusti fick Lennart flytta till korttidsboendet Bomhusgården. Nu bor han på ett äldreboende i Andersberg.

– Han har kol och allmäntillståndet är dåligt. Han orkar ingenting, säger Margareta Forsman.

Så fort de insåg att hemtjänst inte var tillräckligt ansökte de hos omvårdnadsförvaltningen om att få flytta ihop på ett äldreboende. Margareta har till och med tittat på en tvårummare på 60 kvadratmeter som skulle passa.

Men eftersom hon fortfarande klarar sig själv, trots att hon bara har tioprocentig syn, fick deras ansökan avslag. Att överklaga beslutet i domstol hjälpte inte.

– Vi har försökt trösta varandra och pratat om att vi snart ska få vara tillsammans. Men från omvårdnadsförvaltningens sida har det aldrig varit fråga om det, vi har inte ens placerats i kö, säger Margareta.

Nu hoppas hon att lagändringen ska innebära en ljusning. Personer som har bott ihop under en längre tid har från och med i dag rätt att förbli sambos på äldreboendet – även om endast en av dem har tillräckliga vårdbehov.

– Det har varit vår önskan hela tiden. I dag kan vi bara träffas några timmar, resten av tiden är jag mest ute och går. Det känns så tomt i lägenheten utan honom, säger Margareta.

Frågan är hur länge de får vänta. Omvårdnadsförvaltningen har en skyldighet att verkställa beslut inom tre månader, men om en ny ansökan måste skickas in och handläggas kan väntetiden bli längre än så.

– Såhär långt har kommunen bara tagit hänsyn till det medicinska, det känslomässiga har de inte brytt sig om ett dugg, säger Margareta.

Mer läsning

Annons