Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det ska inte rinna ut urin över golvet"

/
  • Solveig Kållberg Lempke är ansvarig för arresterna i Gävle och Sandviken.– Vi har under en längre tid arbetat med att förändra och förbättra villkoren för arrestvakterna, säger hon.

Solveig Kållberg Lempke är polisområdeschef för Gästrikland och ansvarig för arresterna i Gävle och Sandviken. Nu ger hon svar om arbetsmiljön, bristen på utrustning och tillbudsrapporterna som maskades och inte diariefördes.

– Jag har hela tiden haft för ögonen att förbättra arrestvakternas villkor och arbetsmiljö, säger hon.

Annons

GD har i tre delar uppmärksammat arrestvakternas arbetsförhållanden i Gävles polishus.

Så vad säger deras ansvariga chef, Solveig Kållberg Lempke, om arbetsmiljön som hennes timanställda verkar i?

– De gör ett väldigt bra jobb och är uppskattade. Vi har under en längre tid arbetat med att förändra och förbättra villkoren för arrestvakterna. Vi ska undvika ensamarbete så gott det går och har uppmanat dem att skicka tillbudsrapporter för att vi chefer ska få reda på vad som händer.

På vilka andra sätt har ni förbättrat villkoren?

– Vi har åtgärdat dörrlisterna så att det inte ska rinna ut urin över golvet och tätat taket så det inte ska läcka in vatten. Sedan har vi beställt nya knivsäkra handskar, som det rått brist på i hela Sverige.

Vad tycker du om den utrustning, handskar och mobilt överfallslarm, som ni ger arrestvakterna?

– Jag vill blicka framåt och reda ut vilka arbetsuppgifter som arrestvakterna ska utföra, och se till att de har rätt utrustning för dessa arbetsuppgifter. Man kan mycket väl diskutera den utrustning som kriminalvården ger arrestvakterna i Uppsala, som batonger och oc-sprej.

I dag sköter arrestvakterna även transporter till och från häktningsförhandlingar, övervakar brottsplatser med civil behörighet och bevakar brottsmisstänkta som vårdas på sjukhus.

Vad arrestvakternas framtida arbetsuppgifter ska bestå i kommer att slås fast i den pågående översynen, som ska vara klar under våren.

Av rapporterna om ensamarbete från förra året är den senaste från den 11 november.

Hade inte GD kommit över rapporten inofficiellt skulle vi inte ha vetat att den existerade. Den har inte diarieförts i Lisasystemet.

Precis som de fyra andra rapporterna som rör ensamarbete i arresten under förra året.

– De här rapporterna finns ju, absolut. Men det viktigaste är ju att problemen med ensamarbete åtgärdas.

Men varför har inte tillbudsrapporterna om ensamarbete förts över till Lisasystemet?

– De här rapporterna har skrivits in i Lisa i efterhand, vid ett senare datum än du begärde ut dem. Men vår prioritering är att först och främst åtgärda de problem som finns.

Varför har ni valt att maska händelser som rör överfallslarm som inte fungerar?

– Vi gör en prövning av materialet utifrån sekretesslagen, efter kontakt med jurister.

Varför låter ni ordningsvaktsföreningar sköta rekryteringen av arrestvakterna?

– Det här avtalet slöts innan jag tillträdde som ansvarig. Men jag kan tänka mig att det har varit en bra lösning för polismyndigheten.

Mer läsning

Annons