Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diléns säljer 3,5 ton julskinkor

/

Sedan i augusti har julskinkor varit vardag för Mikael och Charlotte Dilén. Innan tomten kommer räknar de med att ha styckat och sålt minst tre och ett halvt ton.

Annons

I år är det andra julen som de driver Diléns saluhall i Valbo med tillhörande styckeri. Med fjolårets rusch i bagaget känner de sig bättre förberedda i år.

– Vi trodde alldeles fel om hur mycket vi skulle sälja första julen, säger Mikael Dilén.

I stället för ett ton julskinkor som de hade planerat sålde de två och ett halvt. I år började de förberedelserna tidigt, redan i augusti, och har också köpt fler grisar.

Det var intresset för mat och färskvaror som fick dem att starta företaget i januari 2010 tillsammans med Mikaels pappa Nils-Erik. Nu är de fyra anställda och inför helgerna hjälper familj och vänner också till.

De köper och styckar uppfödda och vilda slaktade djur som de säljer i sin affär, liksom även annan mat de köper från producenter i Gävleborg och grannlänen och från grossist. De låter också ett rökeri i Skärplinge göra förädlade produkter, som olika slags korvar, av sitt kött. Men lokala julgrisar är det ont om.

– Det finns ingen grisbonde i Gästrikland, säger Mikael Dilén.

Julskinkorna har suttit på grisar från Stora Skedvi i Dalarna och i förra veckan köpte han ekologiskt uppfödda grisar från Tierp.

– Det är otrolig brist på ekologiska grisar.

Miserabla förhållanden på grisgårdar uppmärksammas med jämna mellanrum, liksom skillnaden i djurhållning mellan till exempel Danmark och Sverige. Men griskonsumtionen ligger stadigt på samma nivå.

Till jul vill många ändå handla ekologiskt griskött, säger Mikael Dilén.

– Jag uppmuntrar alla att handla svenskt griskött resten av året.

Många kunder vill veta varifrån köttet kommer och att djuren haft det bra, berättar han. Någon efterfrågan på vildsvinsskinka till jul har han dock inte märkt, de har bara sålt en.

December är årets mest hektiska månad, men också den roligaste, tycker Mikael Dilén. Då träffar han många kunder och känner stolthet över det de gör. De vill fortsätta att utveckla verksamheten. Kalvsylta och julkorv hör till årets nya säsongsvaror. Nästa år vill Mikael Dilén bland annat ha pressylta och patéer.

– Det har många frågat efter, pressylta, flikar Charlotte Dilén in medan hon hjälper en kund.

Hon sköter butiken när maken pratar med GD. De har övertagit ett kök på husets övervåning, ska anställa en kock och börja laga mat till förbeställda evenemang. De ska också börja förädla köttet, till att börja med genom att torka det och köpa en rök. Affären planerar de att bygga ut.

Han visar runt i lokalerna. I kylrummet närmast kajen droppar blodet från ett halvt vildsvin och en älg i delar som väntar på att få komma in i styckeriet. I ett annat kylrum hänger kvigor på rad på mörning. De ska styckas upp till oxfilé, entrecote och stek, storsäljare inför nyår. I ett annat kylrum väntar förpackade korvar, julskinkor, saltrullar och allsköns andra köttbitar i tråg och på hyllor.

Tobias Andersson började som lärling och har sedan i somras fast jobb. Han lyfter ner den 47 kilo tunga grishalvan, lägger upp den på styckbordet och börjar snabbt och vant skära ut delarna. Filén, innan- och ytterlår, förbit, fransyska, karré, framlägg, picknickbog, revbenspjäll...

– Det tar ungefär sju minuter för oss att ta ner en grishalva, säger Mikael Dilén.

Tobias Andersson har nästan hunnit tröttna på fläsk vid det här laget, men vill gärna ha köttbullar på julbordet. Till nyår då?

– Förut var jag helt såld på entrecote.

I år blir det vad som finns kvar i butiken.

Janssons frestelse står alltid på Mikael Diléns julbord, liksom honungsglaserade revbensspjäll, sill och egengravad lax. Och så julskinka.

– Men i fjol blev jag utan. Jag sålde den sista till en kund.

Mer läsning

Annons