Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djursamlare har en vecka på sig

/

En överviktig mus satt i samma bur som en tovig chinchilla. Fåglarna drack ur sitt eget badvatten. Länsstyrelsen ger Gävlebon en vecka att styra upp djurhållningen.

Annons

Gävlebon, i 70-årsåldern, har tidigare fått förelägganden av länsstyrelsen för sitt sätt att sköta sällskapsdjuren. Nu är det dags igen. Sedan i juni har länsstyrelsens djurskyddsinspektörer gjort tre tillsynsbesök hos mannen – det senaste den 27 juli.
Bland annat upptäcktes då att Gävlebon lät en mus sällskapa med en betydligt större chinchilla i samma bur. Musen hade blivit fet på chinchillafoder. Och chinchillan, vars päls var tovig, saknade klätterpinnar och bolåda.

Sedan det senaste tillsynsbesöket hade mannen gjort sig av med fyra undulater och en annan chinchilla.

Kvar fanns två små papegojor som var hänvisade till det egna badvattnet för att släcka törsten.

Nu har länsstyrelsen satt en tidsfrist till den 7 augusti då Gävlebon ska ha förbättrat situationen för sina djur. Han ska bland annat ordna klätterpinnar, bolåda och pälsvård till chinchillan, och ge den och papegojorna större utrymmen. Länsstyrelsen kräver även att han skaffar artfränder till musen och chinchillan, då de är sociala djur som Djurskyddslagen rekommenderar ska hållas i grupp.

Mer läsning

Annons