Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DNA-bevis mot brännskadad

Den svårt brännskadade man som hittades i en bil på riks 80 misstänks ha satt eld på ett fritidshus i Ockelbo. Motivet ska ha varit att hindra särbon från att köpa huset.

Annons

Först var det oförklarligt hur mannen, som är i 60-årsåldern och hemmahörande i Uppsala, kunde ha fått så svåra brännskador.

Själv har han hävdat att han hjälpt till att rädda någon ur en brinnande bil. Bilen som mannen hittades i visade dock inga spår efter brand.

I stället har polisen via relationen till särbon kunnat koppla honom till ett brandskadat fritidshus i Ockelbotrakten.

Mannen visade sig alltså vara både offer och misstänkt gärningsman, enligt förundersökningen.

Brännskadorna kunde ha kostat honom livet men efter månader på sjukhus i Uppsala och Linköping fanns han i går på plats i Gävle tingsrätt för rättegång. Rubriceringen var mordbrand.

Åklagaren Ulf Back kunde i sin sakframställan visa att DNA på ett par glasögon och på en braständare knyter mannen till brandplatsen. Dessutom ska rester från en gardin i huset ha hittats fastsmälta på mannens byxor när han påträffades på riks 80.

Själv kunde han inte förklara vad han gjort i västra Gästrikland den aktuella dagen i augusti förra året. Han mindes inget.

Han tillstod däremot att han kan ha motsatt sig särbons planer på att köpa fritidshuset.

– Ja, kanske lite.

Men han kunde inte svara på vad motståndet grundade sig i.

Minnet ska han ha fått tillbaka när han satt i bilen på riks 80.

Omständigheterna kring den bilbrand han själv nämnt i polisförhör kunde han inte redogöra för.

– Jag var väl chockad antagligen och vet inte vad jag sa.

Avbrända gräsytor i anslutning till huset kan enligt ett utlåtande från Räddningstjänsten tyda på att något gått snett i samband med antändningen och att gärningsmannen då skadat sig själv.

Mannen kom till rätten med stödkrage runt halsen och rörelserna var stela. Han berättade att hans brännskador var 40-procentiga.

Brottet han står åtalad för kunde han varken erkänna eller förneka.

Han har ingen kriminell bakgrund.

Åklagaren yrkade på ett fängelsestraff på mellan ett och ett halvt och knappt två år men innan dom faller ska mannen genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Mer läsning

Annons