Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd sjukgymnast behåller landstingsavtal

GÄVLE Den sjukgymnast som dömts för sexuellt ofredande kan även fortsättningsvis ta emot patienter på landstingets bekostnad. Han har ett etableringstillstånd som landstinget inte kan upphäva.

Annons
Sjukgymnasten dömdes tidigare den här veckan av Gävle tingsrätt till tre månaders fängelse för sexuellt ofredande av tre kvinnliga patienter. Trots det kan han fortsätta som tidigare med sin verksamhet.
Sjukgymnasten har ett etableringstillstånd som ger honom rätt att fram till sin pension ta emot patienter och debitera landstinget för detta. Landstinget har inga möjligheter att stoppa honom.

Ett parallellfall är den läkare i Gävle som för två år sedan dömdes till fängelse för grovt bedrägeri sedan han med hjälp av falska remisser lurat landstinget på pengar. Även då stod landstinget maktlöst.
-Det spelar ingen roll hur en sådan här vårdgivare beter sig mot sin uppdragsgivare, vi kan inget göra. Det är bedrövligt, säger Åke Lundqvist, landstingets beställardirektör.

I Gävleborg finns en ganska stor grupp privatpraktiserande sjukgymnaster och läkare med den här typen av "livstidsetableringar". Etableringstillstånden utfärdades en gång i tiden av försäkringskassan. Sedan 1993 ges inga nya tillstånd av den här typen. Numera regleras privata vårdgivares verksamhet i allmänhet betydligt hårdare i form av vårdavtal med landstinget.

De gamla etableringstillstånden gäller så länge den enskilde så önskar och så länge denne har legitimationen kvar. I sjukgymnastens fall är legitimationen ifrågasatt. Socialstyrelsen har utrett fallet och tidigare kommit fram till att mannen bör få en prövotid på tre år.
Under den tiden ska han visa att han kan sköta sig, annars fråntas han legitimationen. Om fängelsedomen påverkar Socialstyrelsens inställning i någon riktning återstår att. Beslut om eventuell deslegitimering fattas av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Björn Hanerus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons