Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drack öl - räddade sitt liv

En diabetiker hävdar att han ”bara” drack två burköl för att tackla ett blodsockerfall när han körde lastbil – han hade en promillehalt på 1,9.

Annons

Gävlebon, i 45-årsåldern, dömdes i dag till en månads fängelse för grovt rattfylleri.
I november förra året körde han lastbil mot sitt jobb i Stockholm då han stoppades av en polispatrull i Upplands Väsby.

Poliserna hade observerat att Gävlebon körde vingligt. Och mycket riktigt – utandningsprovet visade att mannen hade motsvarande knappt två promille alkohol i blodet.
Nästan en dubblering av gränsvärdet för grovt rattfylleri.

Men mannen hade en förklaring: han är diabetiker, och när han var på till Stockholm så drabbades han av ett livsfarligt blodsockerfall. Eftersom han inte hade med sig Dextrosol så, hävdar mannen, hällde han i sig två 33-centliterburkar med starköl.
Precis därefter ska han ha blivit stoppad av polisen.

Tingsrätten konstaterar att det är ”osannolikt” att mannen, efter att ha druckit två småburkar öl, lyckats komma upp i den extremt höga promillehalten. Men: ”I avsaknad av annan utredning lägger dock tingsrätten NN:s uppgifter till grund för bedömningen i målet och utgår från att han druckit den alkohol han redogjort för.”

på när Filip och Fredrik dricker sprit och champagne i 20 minuter för att undersöka sanningshalten i en liknande historia. De kom upp i 0,54 respektive 1 promille.

Men även om Gävlebons berättelse stämmer så anser tingsrätten att fyllekörningen är oförsvarlig. Rätten anser att mannen borde ha stannat vid vägkanten, druckit ölen och därefter ha kallat på hjälp.

Mer läsning

Annons