Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Droger köps på ett klick

/
  • – Du behöver inte gå ner på Plattan längre för att få tag på droger, säger Cecilia Fant.
  • Med exempel från bland annat Flashback berättade Cecilia Fant om hur diskussionerna kring nätdroger kan se ut. Hon förklarade även hur argument från legaliseringsförespråkare ska bemötas.

Droger finns tillgängliga dygnet runt i dag. Hemsidor säljer preparat som ännu inte blivit narkotikaklassade, vilket är en utmaning för polisen.

Annons

Cecilia Fant från Rikspolisstyrelsen föreläste i går dräpande om de nya internetdrogerna för drogsamordnare från länet. För några år sedan var det mest på låsta forum droghandel förekom. Nu finns sidor som öppet säljer knark.

Hon upplyste publiken om det faktum att det inte längre är nödvändigt att gå till en langare. Nu finns drogerna bekvämt tillgängliga på nätet dygnet runt.

– Du behöver inte gå ner på Plattan längre för att få tag på droger. Vi lever i EU nu, det gör att fler droger strömmar in till oss, säger Cecilia Fant.

På senare år är det framförallt Research Chemicals (RC) som intresserar polisen. Det är ett samlingsnamn för preparat som ger liknande effekter som väletablerade droger, men ännu inte är klassificerade som olagliga. Exempel är spice, torkade örter som sprayas med syntetiska cannabioder, för att undgå narkotikaklassning. Ruset av att röka spice påminner om effekterna av cannabis.

Eftersom det ännu inte gjorts fullvärdig forskning om preparaten är det svårt att säga vilka bieffekter som kan uppstå. En person med god insyn berättar för GD hur RC funkar.

– Oftast är de dåliga kopior. Det är lite som ett ”lotteri” att slänga i sig sånt här. I regel är det vanliga killar som börjar med att sälja nätdroger. I takt med att deras affärer växer pressas de sedan ut av kriminella nätverk, säger källan som vill vara anonym.

Förstörandelagen som kom i april gör att polis och tull kan omhänderta ej klassade droger i väntan på att de ska bli det. Detta framhöll Cecilia Fant som ett nytt verktyg för polisen att komma åt nätdrogerna. Hon tog även upp steroider med Operation Bosco för tre år sen där en då 51-årig Gävlebo var huvudmisstänkt.

Mer läsning

Annons