Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Drömmen är att gå vid 61”

/
  • Eva Johansson har jobbat som undersköterska i 35 år. Hennes nuvarande arbetsplats är äldreboendet Bergmästargården på Brynäs.

Reinfeldt talar om att jobba till 75 års ålder.

Men 53-åriga Eva Johansson siktar på att jobba åtta år till.

– Det här jobbet sliter på kroppen, säger hon.

Annons

Intresset för människor och sjukvård gjorde att hon pluggade till undersköterska på gymnasiet. Hon har aldrig ångrat sitt val.

– Det är jätteroligt, framför allt att jobba med gamla människor som har så mycket i bagaget som de kan berätta om.

Hon har tidigare arbetat på läkarmottagning och ingått i hemtjänstens nattpatrull. Sedan några år tillbaka jobbar hon på en demensavdelning på äldreboendet Bergmästargården på Brynäs.

Tiderna har förändrats, konstaterar hon. I dag vårdas de äldre längre i hemmet, vilket innebär att de är i sämre skick när de kommer till avdelningen.

– Förut var ett äldreboende mer som ett pensionat för pensionärer som gick ut och åt på egen hand och fick hjälp med städningen. Nu hinner vi i stort sett bara med det löpande arbetet, det finns mindre tid att sätta guldkant på tillvaron och bryta deras vardag, säger Eva Johansson.

Att tempot har blivit tuffare och hon själv blivit äldre känns i kroppen.

– Man blir tröttare med åren. Det är många lyft och mycket spring, det är inte många stunder man har tid att sitta ner.

Eftersom medelåldern stiger måste vi jobba längre för att den samhällsekonomiska ekvationen ska gå ihop. Det var budskapet när statsminister Fredrik Reinfeldt för några veckor sedan pratade om att jobba ända tills man fyller 75 år.

– Helt horribelt, säger Eva Johansson vid blotta tanken.

– Det var så att man höll på hoppa ur brallorna när man hörde det.

Reinfeldt menar att personer med tunga jobb kan skola om sig om de inte orkar jobba kvar när de blir äldre. Eva Johansson vill inte byta bransch, däremot kan hon tänka sig att ta ett jobb på en läkarmottagning med färre tunga lyft.

Precis som alla andra kan hon få allmän pension från 61 års ålder och avtalet med kommunen ger henne rätt att också börja plocka ut tjänstepensionen då.

Den möjligheten vill hon utnyttja, även om det innebär drygt 4 000 kronor mindre i pension före skatt per månad jämfört med att vänta till 65-årsdagen.

– Så känns det i varje fall nu, att man vill ta vara på åren. Samtidigt får det inte bli alltför knapert, en viss livskvalitet vill man ju ha som pensionär.

Mer läsning

Annons