Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drottninggatan sjuder av nytt liv

/

Nu får ett dött kvarter på Drottninggatan liv igen. I veckan har två nya ställen öppnat, och inom kort kan det vara dags för ett tredje.

– Jag tror det kan vara positivt för hela gatan, säger Charlotta Brantehag som driver Ellens skafferi på Drottninggatan.

Annons

Butiken öppnade i går och precis som namnet antyder är det framförallt ätbara produkter som fyller hyllorna. Mycket lokalproducerat. Tidigare låg Ellens skafferi (namngiven efter ägarens gammelfaster) i Valbo men kunderna hittade inte dit i den utsträckning som hon önskade. Så när hon i höstas fick nys om lokalen på Drottninggatan slog hon till direkt.
– Jag sa till min man att hålla utkik efter lediga lokaler i centrum och en dag när han skulle ta tåget gick han förbi här och tog en bild. Några dagar senare var lokalen min. Det kändes helt rätt.

Närheten till centralen är något hon uppskattar och hon kan inte förstå varför den här delen av
Drottninggatan har legat i dvala så länge.
– Jag förstår inte varför det varit tomt här i ett år. Det är ju ett toppenläge. Det måste vara så att lokalen väntade på mig, skrattar Charlotta Brantehag.

Förändringens vindar blåser även över det gamla Riksbankshuset.
I tisdags öppnade nämligen frisersalongen Sotlugg & Linlugg
som behövde ombyte efter att ha
legat vid Stortorget i 18 år. Nu
hoppas frisören Pernilla Kilgren att de ska kunna bryta vanans makt.
– Jag hoppas att det här innebär att det breddas lite, att folk inte ska vara så otroligt styrda av Stortorget längre, säger hon och menar att förutsättningarna är perfekta.

– Det kommer människor från stationen och mer och mer folk går från Alderholmen. De passerar här för att det är en naturlig väg.
Mittemellan de båda nyöppnade butikerna finns en gammal bekant, Klädkompaniet. Men inte länge till, bröderna Hamrin har beslutat att ta
ner skylten efter tolv år på grund av ”ålderdom och sjukdom”.

Rykten gör gällande att en indisk restaurang ska flytta in. Christer Hamrin bekräftar att det finns sådana intressenter, men också flera andra. I dagsläget är inget klart.
– Men det kommer bli det under våren.
Trots att de själva snart ska lämna är Christer Hamrin glad över att den här delen av gatan lever upp igen.
– Det är trist att behöva
lämna men vad gör man när kroppen säger nej. Men det är kul att det händer något, absolut!

Erik Bergström

Mer läsning

Annons