Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbel vinst i uppsatstävling

/
  • Foto: NICK BLACKMONTillskott till klasskassan. Tack vare Azin Ebrahim-Karim och Alexander Jernberg har klasserna 6C och 6D fått tillskott till klasskassan med 5.000. Azin och Alexander har nämligen vunnit BRIS uppsatstävling på temat tankar om vuxna. I går fick de ta emot priset av programledaren Fredrik Berling.

GÄVLE
BRIS fick in så bra bidrag till sin uppsatstävling att juryn inte kunde välja en vinnare. Det blev två! Azin Ebrahim-Karim och Alexander Jernberg, båda från Stora Sätraskolan.

Annons
Det var i samband med internationella barndagen i höstas som BRIS utlyste uppsatstävlingen. Temat var barns tankar om vuxna.
Alexander Jernberg skrev i sin uppsats att vuxna har för stor makt över barnen. Får barn inte ta ansvar kan de inte heller lära sig av sina misstag. Alexander skrev också om att han tycker det är för mycket tjat i skolan om småsaker och att eleverna inte får vara med och bestämma trots att det står i skollagen att de ska få det.

Vill ge kärlek till barn
Azin Ebrahim-Karim hade valt en helt annan vinkel. Hon skrev om att både vuxna och barn borde vara kärleksfulla, snälla och omtänksamma. Azin vill gärna bli dagisfröken för att kunna de kärlek till barn som inte får så mycket av den varan hemma.
I uppsatsen berättade Azin att hennes mamma varit ensamstående i drygt fyra år men sedan träffade en man. Azin tyckte inte det var så roligt med en styvfar men när hon såg hur lycklig mamman var blev hon själv lycklig.
I juryn för uppsatstävlingen satt bland andra programledaren Fredrik Berling. Nu var han en av prisutdelarna men innan utdelningen passade han på att ge ord på vägen till barnen.
- Vuxna kan ha fel och barnen rätt. Förhållandet mellan barn och vuxna borde vara som mellan Emil och drängen Alfred. De är kompisar på samma villkor. Precis så vill man att det ska vara.

"Skriv när det är kris"
Fredrik Berling uppmanade barnen att fortsätta skriva.
- Och ring eller skriv till BRIS när det är kris.
På plats i Stora Sätraskolans aula fanns också två representanter från BRIS, Jenny Ingårda och Staffan Alsberg. De berättade att alla upp till 18 år kan ringa till Barnens hjälptelefon kostnadsfritt. Det står inte ens på telefonräkningen att man ringt dit och alla får vara anonyma.
Jenny Ingårda berättade att de flesta som ringer är mobbade men även de som mobbar ringer för att få råd och hjälp. Några ringer för att de har det jobbigt hemma, är arga på kompisen, är olyckligt kära, någon släkting har dött eller för att de blivit misshandlade eller sexuellt utnyttjade.
- Men det går också att ringa för att man är glad och bara vill berätta något, sa Jenny Ingårda.
Det går också att mejla till BRIS men då kan det ta lite tid att få svar. Det finns även ett telefonnummer som vuxna kan ringa om de har frågor om barn.

5 000 till klasskassan
När eleverna ställt en del frågor om BRIS var det dags för de duktiga uppsatsskrivarna att ta plats på scenen. De fick varsin t-shirt, en mugg och en jojo.
De fick dessutom Brisboken till klassen men det stora priset var en check på 5 000 kronor som klasserna 6C och 6D får dela på.
Uppsatserna kommer att publiceras i BRIS medlemstidning.
MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Fotnot: BRIS hjälptelefon för barn har telefonnummer 0200-230 230, för vuxna är numret 077-150 50 50.

Mer läsning

Annons