Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelspåret försenat igen

/

Det blir ingen byggstart för dubbelspåret mellan Furuvik och Skutskär i vår som planerat.

Annons

Dubbelspårsbygget har skjutits upp flera gånger tidigare. För ett år sedan stoppades arbetet för att Trafikverket saknade pengar i budgeten.

Den här gången hade Trafikverket kommit så långt att en färdig järnvägsplan skickats för fastställelse till Trafikverkets huvudkontor i Borlänge. Men där blev det stopp. Järnvägsplanen godkändes inte eftersom man hittade otydligheter i markförteckningar och ritningar.

Nu måste järnvägsplanen revideras och därmed blir hela bygget förskjutet ett halvår.

I slutet av mars ska den reviderade järnvägsplanen ställas ut och där- efter ska länsstyrelsen yttra sig. Förhoppningen sedan är att Trafikverkets planprövning ska hinna godkänna planen före semesterperioden så att upphandlingen kan inledas direkt efter semestern.

I så fall kan bygget komma igång i oktober eller november i år.

– Det vi gör nu på Trafikverket att jobba med bygghandlingarna så att de är så klara så snart som möjligt. Tidigare hade vi tänkt att de tre förfrågningsunderlagen skulle gå ut ett och ett, men nu kommer de mycket tätare, säger projektledaren Krister Johansson på Trafikverket.

– Den sista etappen, som är delen genom Gästrikland, blir inte lika många månader försenade som den första på det sättet, säger han.

Mer läsning

Annons