Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare färdtjänst – igen

Knappt två veckor har gått sedan färdtjänsten blev dyrare i Gävle. Nu kommer beskedet att taxorna ska höjas – igen.

Annons

Den 1 oktober blev färdtjänsten dyrare för många Gävlebor. I alla fall för den stora merparten som åker kortare resor inom 1–3 zoner (exempelvis Gävle–Sandviken). Där höjdes priset med 10–15 kronor per resa. För de som åker längre sträckor blev priset i stället oförändrat eller något lägre. Samtidigt infördes en barn- och ungdomsrabatt.

Förändringarna var ett resultat av att kommunen ställde sig bakom ett länsgemensamt upplägg där taxorna ska vara lika i hela länet.

Knappt har de drabbade hunnit smälta höjningarna förrän det nu är dags igen. Den 1 januari 2012 sker en indexreglering där priserna anpassas efter rådande konjunktur. För vuxna (över 20 år) kommer priset då att stiga med ytterligare fem kronor per resa, oavsett antal zoner. Även för barn och ungdomar blir priserna fem kronor dyrare inom vissa zoner.

Enligt tekniska nämndens ordförande Inger Schörling, MP, kom höjningarna som ett brev med posten från X-Trafik.

– Vi visste att det skulle bli årliga indexuppräkningar, men inte hur stor uppräkningen skulle bli 2012. Det är olyckligt att det kommer så snabbt inpå, säger hon.

Höjningen som genomfördes den 1 oktober skulle egentligen ha genomförts den 1 januari 2011. Men på grund av återremisser drog det politiska beslutet ut på tiden.

Kommunen fortsätter att se över om det går att införa någon form av rabattsystem, exempelvis ett månadskort. Besked ska komma i december.

Mer läsning

Annons