Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt att driva trygghetscentral

GÄVLE/SANDVIKENSka trygghetscentralen, som tar emot larm från äldreboenden och gamla som bor hemma, läggas ut på entreprenad?

Annons
Den frågan ska omvårdnadsnämnden ta ställning till nästa vecka.
I tre år har Gävle och Sandviken haft en gemensam central med nio heltidstjänster som tar emot och vidarebefordrar anrop från larm och trygghetstelefoner. I Gävle är det de som bor hemma som är kopplade till centralen, i Sandviken också de särskilda boendena. I genomsnitt kommer runt 550 larm per dygn.
Omvårdnad i Gävle tycker att centralen är för dyr i drift och föreslår därför nämnden att man ska få förbereda en upphandling av tjänsten.
Tekniken kräver också specialkunskaper för underhåll och säkerhet.
De personer som har Gävles 4,5 heltidstjänster kommer att få andra jobb säger Ewa Molarin, områdeschef för hemtjänsten.
- Jag tror inte att det blir fråga om uppsägningar.
Hon tror inte heller att de som har larmen kommer att märka någon skillnad eftersom det är Omvårdnads personal som även i fortsättningen ger den efterfrågade hjälpen.
Politikerna i Sandviken kommer också att få ta ställning till nedläggningen. Samarbetet gäller även nästa år, men är man överens kommer den nya entreprenören att kunna ta över nästa vår, eventuellt efter sommaren, tror Ewa Molarin. Om kommunsamarbetet fortsätter i upphandlingen är inte klart ännu.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons