Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt att ersätta alla fönster

/

Flera rutor krossades på Stenebergsskolan natten till tisdagen. Förövarna hade använt allt från uppbruten asfalt till stora stenar i sina angrepp på skolbyggnaden.

– Det känns för jävligt, säger Kurt Hjalmarsson som är rektor på Stenebergsskolan.

Annons

Skolgården utanför Stenebergsskolan är nästan öde. Det är en knapp vecka kvar till skolstart och några högstadieelever syns inte till. Tre vaktmästare har däremot fullt upp med att plocka splitter från sju stora tjocka glasrutor som krossats på natten och skolans bedrövade rektor tittar på.

– De är inte enkla att förstöra, titta bara på tjockleken, säger Kurt Hjalmarsson som menar att glasen är gjorda för att klara vissa påfrestningar.

Några fönster bär dammiga märken från fotbollar som upprepade gånger träffat det tjocka glaset utan att dessa gått sönder. Nattens skadeverkare använde emellertid inte fotbollar.

– Det är medveten förstörelse och det har krävts mycket arbete. Först har de brutit upp asfalt. Sen har de lirkat upp stora stenar och kastat, säger Kurt Hjalmarsson och pekar på ett konstverk där stenar saknas.

Under förra läsåret var Stenebergsskolan förskonat från större skadegörelse, men under sommaren har vandalismen varit påtaglig. På den skadeskjutna fasaden går det att räkna till långt fler krossade rutor än nattens sju.

– Det är uppe i sjutton rutor nu. Det kommer kosta drygt hundratusen att ersätta alla och då har jag inte räknat arbetskostnaden, säger Kurt Hjalmarsson upprört och fortsätter.

– Det här är för hemskt. Så mycket pengar som skulle kunna användas till så mycket bättre grejer för barnen. De som förstör förstår inte konsekvenserna. De gör det för att det är kul.

Vem som ligger bakom är oklart i nuläget. Övervakningskameran på andra sidan skolgården lyckades fånga rörelser på skolgården, inga signalement. På tisdagseftermiddagen saknade polisen fortfarande misstänkta för brottet.

Att det är någon av hans elever tror inte Kurt Hjalmarsson. Rektorn tror att det är ungdomar, men gissar att dessa är äldre än högstadieeleverna på Stenebergsskolan och baserar den misstanken på de många starkölsburkar som hittats på platsen.

– Jag känner mina elever och vet att de kan göra både det ena och det andra, men eftersom vi hittat en massa ölburkar tror jag det handlar om äldre ungdomar, säger han.

Med anledning av nattens händelser hoppas han att vakter omedelbart börjar gå ronder på området nattetid. Annars är risken stor att problemen kommer fortsätta och eskalera tror Kurt Hjalmarsson.

– Det är så att börjar det förstöras lite, blir det snart mycket förstörelse.

Stenebergsskolan har specialtillverkade fönster som tar lång tid att beställa. Flera av de krossade rutorna kommer därför inte hinna ersättas innan skolstarten nästa måndag.

Mer läsning

Annons