Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt att glömma söka tillstånd i tid

/

Bygglov saknades till flera ändringar som gjorts på ett hus i Villastaden.

Annons

Villan på Tegnérvägen byggdes 1904 i nationalromantisk stil och ritades av den då kände arkitekten Carl Westman.

Anders Tangen köpte huset i somras för 4,5 miljoner kronor och satte igång en omfattande ombyggnad av huset. Han har också byggt nytt garage, som han fick bygglov för.

Men han glömde söka rivningslov för det gamla garaget, och sökte inte bygglov för ändring av fasad när han bytte fönster eller för ombyggnaden av en veranda.

– Jag visste inte att det krävdes rivningslov för det där skjulet på gården. Det var helt fallfärdigt, säger Anders Tangen.

När Bygg & Miljö fick in anonyma tips i höstas startade en utredning som nu är klar. På onsdag landar ärendet på politikernas bord i byggnads- och miljönämnden, och förslaget är man ska bevilja rivningslov och bygglov i efterhand.

Dessutom har ägaren fått tydliga instruktioner från kommunantikvarien Lena Boox när det gäller hur till exempel balkongräcken och uteplats ska utformas. Huset ingår i det område i centrala Gävle som är av riksintresse för kulturmiljön.

Att få bygglov i efterskott är dyrare än att söka det i tid. Tillsammans med byggnadsavgift och särskild avgift kostar bygglovet nu drygt 11 000 kronor.

Mer läsning

Annons