Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt att ordna disko

Myndighetskraven riskerar att bli för dyra, tycker Johan Lindberg, som arrangerar ungdomsdiskon. Senaste diskot fick klagomål på för hög musik.

Annons

Johan Lindberg är en av arrangörerna till de drogfria ungdomsdiskon som hålls på Maxim varje månad och helgens två insparkar.

Kommunen fick efter diskot den 5 augusti flera klagomål på ljudnivån från Maxim.

– Det är för många som har hört av sig för att det ska vara obefogat, säger Torsten Sörell, ansvarig för bullertillsynen.

Kommunen vill därför att diskoarrangörerna ser till att det inte händer igen. De riskerar att få betala 150 000 kronor i vite om ljudnivån överstiger 60 decibel vid husen intill.

Enligt Johan Lindberg har de själva flera gånger mätt bullernivån och den har aldrig varit för hög.

Sedan förra vårens problem vid Maximkonserter har huset isolerats ordentligt. Men till exempel en öppen dörr eller fönster får ljudnivån att bli densamma ute som inne, säger Torsten Sörell.

Kommunen kan komma att göra en oanmäld kontrollmätning under de kommande diskokvällarna. Mätningen får arrangören betala om ljudnivån är för hög, mellan 5 000 och 8 000 kronor, annars mellan 800 och 1 600 kronor för tillsynsbesöket.

I förrgår fick Johan Lindberg polistillståndet för insparkarna, som säger att det ska vara sex ordningsvakter.

– Det är en hög kostnad.

På månadsdiskona räcker det med tre. Han har dock lyckats hitta ytterligare tre vakter med kort varsel.

Solveig Lemke, chef för polisområdet södra Gävleborg, säger att eftersom de tar hänsyn till många olika faktorer i bedömningen, som erfarenheter från tidigare arrangemang och vilken helg det är, varierar vaktkraven. De behöver också få in ansökningarna tidigt för att de sökande ska få tillstånden i god tid. När hon hört hur det gick i går kväll kommer hon att ta ställning till hur många vakter det blir i kväll.

Efter att i går ha pratat med Solveig Lemke och Torsten Sörell känner Johan Lindberg sig nöjd.

Men det här är utgifter som de inte räknat med, i en redan från början ansträngd ekonomi säger Johan Lindberg. De har gått in med egna pengar för att komma igång och få det att gå runt.

– När de har klagomål som är obefogade så tappar man lusten, när det är orimliga krav.

Tills vidare fortsätter de som planerat. Enligt Johan Lindberg har de i snitt 300 besökare per disko.

– Men det kan komma utgifter som gör att vi får stänga, säger han och tycker att det vore tråkigt för ungdomarna.

Mer läsning

Annons