Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt för kommunen om hemtjänsten tar över

Det kan kosta Gävle kommun 25 miljoner kronor om året när Försäkringskassan drar in på assistansersättningen. De funktionsnedsatta som tidigare fick sin personliga assistans betald av staten kan nu få finna sig i att hemtjänsten sköter en större del av omsorgen.

Annons

Samtidigt ska omvårdnadsförvaltningen snart lägga fram en sparplan på 60 miljoner kronor. Efter en regeringsrättsdom för ett par år sedan har Försäkringskassan skärpt sina bedömningar för behovet av assistans.

– Det är klart att det blir en betungande kostnad. Vi har märkt av att allt fler hänvisats till oss under det senaste året. Det är många som överklagar besluten och vi väntar och ser om Försäkringskassan verkligen kan fortsätta att bedöma efter sina nya riktlinjer, säger Lena Isokivelä som är tillförordnad uppdragschef på Omvårdnad.

När Försäkringskassan bedömer att en funktionsnedsatt person behöver mindre än 20 timmar assistans i veckan får han eller hon vända sig till sin hemkommun i stället.

Kommunerna får i sin tur avgöra om det behövs fler assistanstimmar. Lena Isokivelä känner inte till att någon som har fått avslag från Försäkringskassan sedan har beviljats fler timmar från kommunen.

– Det tror jag inte har hänt i Gävle. Insatser som hemtjänst och ledsagare kan vara alternativ för de assistanstimmar som försvinner.

Hon vill inte spekulera i om de berörda får det sämre när kommunen tar över ansvaret.

– Att få hemtjänst är inte samma sak som personlig assistans, även om det inte nödvändigtvis är dåligt. Men det är nog många som tidigare hade mer personlig assistans som kommer uppleva att de får det sämre.

Den personliga assistansen är en del av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Lagen syftar till funktionshindrade ska kunna delta i samhället på ett jämlikt vis.

Lena Isokivelä har sett hur allt färre får ta del av lagens rättigheter.

– Det har blivit så att de som omfattas LSS är en allt mer exklusiv grupp. När Försäkringskassan skärper sina regler finns det de som helt utesluts ur den krets som lagen berör.

Mer läsning

Annons