Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt skräpa ner utomhus

/
  • Att kasta ett hamburgerpapper vid Rådhustorget kan leda till böter på 800 kronor.
  • Omniya Winni visar de straffmyndiga hur det ska gå till. Skräpet hör hemma i soptunnan.

Den som kastar en ölburk på gatan får böta 800 kronor. Nya böter för nedskräpning börjar gälla den 10 juli.

Annons

Den nya lagen innebär att polisen får ge böter till den som skräpar ner på gator, torg, parker och andra offentliga platser. Exempelvis kan glasflaskor och snabbmatsförpackningar ge en bot på 800 kronor, medan mindre skräp som cigarettfimpar och tuggummin ses som ringa brott och bötfälls inte.

– Men det innebär inte att det är tillåtet att fimpa eller kasta kolapapper på gatan. Polisen har fått vissa riktlinjer för att de på plats ska kunna ge böter till personer som skräpar ner, säger Christina Ronquist som är miljöpolis i Gävleborg.

Att dela ut de nya böterna blir inte någon tung arbetsbörda för polisen, snarare tvärtom. Redan i dag är det olagligt att skräpa ner, men tidigare har polisen varit tvungen att skriva anmälan och dra ärendena genom hela rättskedjan.

– Det här blir en vinst för hela samhället. Polisen sparar tid och resurser när de kan bötfälla personer direkt och slipper allt utredningsarbete. Domstolarna sparar tid på att inte behöva döma i de här fallen, förklarar Christina Ronquist.

När grillkvällen är slut gäller det att plocka upp efter sig. Den som får böta en knapp tusenlapp för en kvarlämnad engångsgrill kommer lindrigt undan, för om man lämnar kvar tändvätskan kan det få betydligt allvarligare konsekvenser.

– Brottet nedskräpning gäller fortfarande och det kan ge upp till ett års fängelse. Det gör man sig skyldig till om man handskas ovarsamt med farliga kemikalier, det kan till exempel vara att man låter en dunk olja stå och sippra, säger Christina Ronquist.

Mer läsning

Annons