Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

E-röstning kan bli verklighet

E-rösta med din smartphone eller på din dator. Det hoppas den så kallade vallagskommittén, där den moderate riksdagsmannen Lars Beckman ingår, att vi ska kunna göra i framtida val.

Annons

– Vi hoppas kunna testa det här i ett tiotal kommuner, kanske någon i länet, till nästa val. Jag tycker det verkar suveränt, säger Lars Beckman.

Han säger att framgångsrika försök redan gjorts i testkommuner i Norge.

– Såvitt jag kan bedöma så har de tänkt på att täppa till alla luckor. Jag tror vi måste utgå från väljarnas verklighet. I dag kan vi deklarera och utföra de flesta banktjänster på internet. Då borde vi kunna rösta säkert över nätet också.

Lars Beckman säger att det inte är meningen att e-röstningen ska ersätta de vanliga röstsedlarna utan att det ska fungera som ett komplement som kan underlätta röstdeltagande.

– Det kan vara en hjälp för funktionshindrade, människor som befinner sig utomlands eller har svårt att ta sig till vallokalen.

Det kommer dock att dröja några år innan alla skulle ha möjlighet att e-rösta.

– Nej, det kommer att ta ytterligare några år efter ett försök. Och det kommer inte att bli via någon app i mobilen i första taget. Vi måste tänka på att valhemligheten inte skadas.

Mer läsning

Annons