Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter 26 år vräks Lasse – passade inte in

/

I 26 år har Lasse Hedin bott i huset på Gamla Bönavägen på Norrlandet med hästar, hund och katt.

Nu vräker kommunen honom för att kunna riva huset och få nya tomter till fler villor.

– Det kom några gubbar hit från kommunen en dag. De sa de att de tänkte avveckla det här för att de behövde plats för utvecklingen av Norrlandet. En av dem tittade på mig och sa: ”Du passar inte in här med allt det här gamla”.

Annons

Efter att ha tagit sig genom Lindbackaområdet med alla nybyggda villor kommer man till sist fram till det röda sekelskifteshuset med ängar och gårdshus omkring. För 1638 kronor i kallhyra hyr Lasse huset av kommunen. Lite slitet är det och på vintern kan det bli rätt kallt. Sen är det en del underhåll. Men det är här Lasse har sitt liv.

Han har varit en bra hyresgäst, det tillstår kommunen. Hyran har alltid betalats i tid och ingen har klagat.

– De första fem åren var det en del att göra, men jag är snickare i grunden så jag har kunnat fixa det mesta själv. Och på vintern eldar jag med ved i kakelugnarna. Jag älskar det här stället. Jag är som gift med det. Det är ett helt underbart liv jag har här, säger han.

En dag i höstas fick han oväntat besök av några tjänstemän på kommunen. Han fick veta att han och huset inte passade in i området. Efter en tid damp det ner en postavi om att han hade ett rekommenderat brev att hämta ut. Kommunen ville avyttra fastigheten. Han måste flytta. Det behövdes en namnunderskrift på att han accepterade.

– Brevet blev liggande i flera månader. Jag visste inte vad jag skulle göra och kände mig så jävla ensam i det där. Kommunen pratade om sina jurister, själv hade jag ingenting att komma med. Jag är långtidssjukskriven efter en skada och får försörjningsstöd. Varken försäkringskassan, arbetsförmedlingen eller soc vill veta av mig. Så jag var dum och skrev ju på det där pappret till slut. Jag gav liksom upp. Men jag ångrar att jag gjorde det.

Den första maj i år skulle han ha flyttat ut. Det gjorde han inte.

– Så då kom det en stämning. Det nya datumet då jag ska ut är den 15 augusti. Och jag vet inte vad jag ska ta mig till. Jag har ont i magen varje gång jag går till brevlådan. Jag tänker på det här hela, hela tiden.

Från början var det en handelsträdgård här. När Lasse först flyttade in hyrde han övervåningen.

– Jag tyckte det var perfekt för jag var travtränare då och kunde ha hästar här. Jag byggde stall här och några år senare, 1988, tog jag över alltihopa.Under åren har han haft många hästar. På slutet var det bara Svarten kvar. Eftersom han ska vräkas var han för några veckor sedan tvungen att avliva den 14 år gamla hästen.

– Det var hårt. Efter så lång tid var han en självklar familjemedlem. Hur mycket mer jag ska orka nu, det vet jag inte.

Han säger att han, när han sa till kommunens handläggare att han funderade på att berätta sin historia för Gefle Dagblad, plötsligt blev erbjuden pengar.

– De ville inte att jag skulle gå ut med det. Så plötsligt sa de att det kanske fanns pengar för mig att hämta. De hade upptäckt att jag nog hade rätt till 30 000 kronor från hyresnämnden och 15 000 för flyttkostnader. Jag sa att jag ändå inte kunde ta emot några pengar eftersom jag får försörjningsstöd. Jag skulle ändå inte få behålla mer pengar än socialbidragsnormen.

Lasse säger att huset visserligen kunde behöva tilläggsisolering och ett nytt tak, men att det annars inte alls är så nedgånget som kommunen vill hävda. Han är beredd att själv uträtta så mycket arbete han klarar om kommunen står för materialet.

Han säger att han har fått stort stöd av grannarna och att det värmer.

– Alla som kommer hit tycker att det är så fint här och att det är roligt att det finns kvar lite av det gamla i området. Men kommunen tror att alla bara vill ha vita villor med sneda tak överallt. Många går hit med barnen och plockar blommor, förr tittade de på hästen. På vintern är det rådjur här på ängen. Jag tycker förstås också att det är fint här. Och det finns ju hur mycket annan plats som helst egentligen, som kommunen kan bygga på. Men det här inslaget stör.

Mer läsning

Annons