Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter­frågan på exotisk mat ökar

Efterfrågan på asiatisk/orientalisk mat har ökat.

– Svenskar åker på semester och upptäcker nya kryddor, säger Artan Dhiblawe vars fru äger butiken Jubba Orient Gross som öppnar på Nygatan i morgon.

Annons

Det blir både lättare och vanligare att resa runt i världen och allt fler svenskar flyr den gråa vintern.

Människor kommer hit från världens alla hörn och med dem följer kultur och traditioner.

När människor reser och får smak för annat än blodpudding och renskav ökar också efterfrågan på utländska varor.

I morgon öppnar ännu en orientgross på Nygatan. Det är ägaren till Jubba Orient Gross & Möbler på Kristinaplan som utvidgar butiken. Förr hade de mat, möbler och prylar i samma butik, nu vill de dela upp sortimenten och samtidigt centralisera sin verksamhet.

– Många av våra kunder är svenskar som vill ha starka kryddor från semestern, men också människor från andra kulturer. Många somalier ringer från runt om i hela Gävle. Är det svårt för kunderna att ta sig till oss tar vi oss till dem, säger Artan Dhiblawe.

Kunder kräver olika saker och har separata behov, vilket måste spegla sortimentet och utbudet av varor i Jubba Orient Gross.

– Vi har ris från Indien och Pakistan, olivoljor från Grekland, kaffe från Libanon, mjölkpulver från Holland och kryddor från alla möjliga länder, säger Artan Dhiblawe.

Det finns tre somaliska män på plats i butiken, och alla fyller de olika funktioner. De träffades inte i Somalia utan fann varandra i Gävle.

– Ödet har bestämt att vi skulle ses här, skrattar de.

Mer läsning

Annons