Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter pungsparken: "De gick på fel kärring!"

/

Päivi Sova gjorde inte som polisen rekommenderade. Hon sänkte sin rånare med en pungspark.
– Jag backade lite och tjongade allt jag hade. Jag fick faktiskt lite ont i tån. Så jag hoppas att han fick jäkligt ont!

Annons

Klockan var halv åtta på tisdagskvällen när Päivi Sova var på väg hem från jobbet på Fleminggatan. Ungefär halvvägs hem till sin lägenhet på Södra Kungsgatan hade fått hon sällskap av fyra för henne främmande män. En av dem tog tag i hennes hals.

– Han sa till mig att jag hade två val. Antingen ger jag honom min väska eller mobil.

När Päivi kände smärtan från mannens halsgrepp brann det till i huvudet första tanken var att de inte skulle lyckas. Så hon vände på situationen.

– Jag sa till honom att han bara hade ett alternativ och så sparkade jag honom med all min kraft mellan benen.

Mannens tre kompisar reagerade genom att lägga benen på ryggen.

– De sprang som avlöningar. Då frågade jag honom om det var något mer han önskade.

Päivi tror att hennes ilska skrämde dem och att hon stod kvar efter att hon sänkt en av dem. Rånaren märkte att Päivi inte var rädd.

– Jag var så fruktansvärt arg. Här kommer det fyra karlar mot mig, vilka fegisar! Jag måste ha sett ut som hulkinnan när han låg på marken och kved.

Efter att ha legat golvad på marken några sekunder lyckades rånaren kravla sig upp.

– Han sprang lite vingligt därifrån och höll sig mellan benen och kved. Det märktes att han hade ont.

Träffade du med vristen?

– Jajamensan. Jag backade och tjongade med precis allt jag hade. De gick på fel kärring!

Det var först efteråt som reaktionen kom. Efter urladdningen drabbades Päivi av extrem huvudvärk och frossa. Hon har även drömt mardrömmar.

– Efteråt tänkte jag "men herregud det hade kunnat gå mycket värre!". Alla hade kunnat hoppa på mig. Varför gav jag dem inte vad de ville ha?

Dagen efter tog Päivi en annan väg till jobbet på grund av obehaget. En vän tyckte att hon skulle stanna hemma eller ta bilen. Men Päivi tänker att det är viktigt att snabbt komma in i rutinerna igen.

– Jag tror att det bara är jag som måste övervinna det här. Annars tror jag personligen att det kommer bli värre. Livet måste gå vidare.

Hon tillägger att hon efter händelsen tittar sig över axeln en extra gång och tänker sig för mer.

– Jag rekommenderar absolut ingen annan att göra så här. Man vet aldrig, de hade kunnat ha kniv eller pistol. Det här var mitt beslut för stunden. Men jag hade gjort samma sak igen.

LÄS MER:

Kvinna gav rånare pungspark