Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlysning av fler boenden gav resultat

/
  • En förutsättning för att kunna studera på Högskolan i Gävle är att man har någonstan att bo.
  • Stefan Löfberg är chef på Gävle-polisens utredningsrotel. Han förstår att många studenter nappar på lockande annonser – men ibland ligger bedragare bakom annonserna.

Kommunens annonser om studentboenden har fått gensvar. Ungefär 15 privatpersoner har hört av sig och kommunen har även kontakt med Hoforshus. Men bristen på studentbostäder kan locka till sig bedragare.

Annons

Under helgen har privatpersoner med extrarum eller tillbyggnader lämpliga för studentboende mejlat till Gävle kommun. Detta efter att kommunen upptäckt att de inte kan uppfylla garantin med studentbostäder och gått ut med annonser. Nu går personal på Medborgarkontoret igenom alla mejl och kontrollerar uppgifterna innan studenterna kan få ta del av bostäderna.

– Vi hoppas få in några fler men det här har fungerat bra, säger Lennart Emretsson, mark- och exploateringschef på kommunen.

Brist på studentbostäder är ett nytt fenomen i Gävle men på större studieorter som Uppsala, Stockholm, Göteborg och Malmö har det varit ett problem i flera år. Bostadsbristen har blivit en lukrativ marknad för bedragare. Enligt Svenska Dagbladet utreds just nu 40 fall av bedrägerier i samband med lägenhetsuthyrning på de större studieorterna. I samtliga fall handlar det om en lägenhet med attraktivt läge som hyrs ut i andra hand. Bedragaren begär oftast en depositionsavgift.

Ett vanligt knep hos bedragarna är att de annonserar ut lägenheten på Blocket. När de får kontakt med hugade spekulanter via mejl påstår att de jobbar/studerar utomlands. Lägenheten kan därför inte visas men nyckeln ska överlämnas så fort pengarna är insatta på ett ”säkert” konto. TNT, Internetgirot och Western Union är några av de företagsnamn som utnyttjas av bedragarna.

– I Gävle är det här inget stort bekymmer, vi har bara haft något ströfall, säger Stefan Löfberg, chef på utredningsroteln.

Stefan Löfberg är medveten om att antalet bedrägerifall kan komma att öka om bostadssituationen förvärras och han förstår att unga studenter nappar på lockande annonser.

– Det kan vara hela deras framtid som står på spel. De kanske har fått en utbildningsplats och får ingen bostad. Då kan andra sko sig på det.

Det finns några saker att tänka på för att inte gå i fällan:

Se till att det finns kontrakt. Blanketter för andrahandsuthyrning finns att ladda hem vid internet.

Du måste ha tillstånd från hyresvärd/bostadsrättsförening för att hyra ut bostaden. Ska du hyra en bostad kan du själv kontrollera med bostadsbolaget om uthyraren över huvudt aget existerar och i så fall om han/hon fått tillstånd för uthyrning.

Titta på lägenheten och träffa uthyraren innan du bestämmer dig och betalar någonting.

Kontrollera personuppgifter, adress, telefonnummer och bankkontonummer så långt du kan.

Gå på magkänsla. Låter det för bra för att vara sant är det oftast inte sant.

Blir du lurad så gör en polisanmälan, annars är risken för mörkertal stort. Ofta ligger en och samma person bakom flera falska annonser och med en anmälan finns det en liten möjlighet att få stopp på bedrägerierna. Ta gärna kontakt också med Blocket för att få bort annonsören.

Mer läsning

Annons