Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elektronik fixar klingande spel

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Installerat och klart. Det tog tre dagar för Johnny Daremark att installera klockspelets nya elektroniska utrustning.

GÄVLEFör ett par år sedan tystnade klockspelet i Rådhusets torn. Men snart kommer gävleborna att åter få njuta av melodier, spelade på 24 av tornets 36 klockor.

Annons
På torsdagen var installationen av det nya elektroniska styrsystemet klar.
Apollo II heter lösningen som Johnny Daremark från Westerstrands har installerat.
- Jag har bytt den gamla bandmekanismen mot en elektronisk styrning och en synt där man kan programmera in melodierna, berättar han.

Ersätter gammalt system
Systemet ersätter den utslitna mekaniska mekanismen som för ett par år sedan började krångla. Melodierna till den finns på stora band med hål som motsvarar tonerna.
Det hade kanske gått att åtgärda men problemet är att det inte finns några delar till sådana mekanismer längre. Här som i så många andra fall har elektroniken tagit över.
Johnny Daremark har arbetat i tre dagar med installationen i Rådhustornet. Och han säger att det är ett driftsäkert system.
- Det här är det sjätte klockspelet som jag har installerat elektronik i. Det första monterade jag för ett och ett halvt år sedan. Det är belgiska grejor, speciellt tillverkade för klockspel.
Klockan 9, 12, 15, 18 och 21 ska klockspelet spela en melodi. Därutöver ska Rådhusklockan slå varje hel och halv timme från klockan sex på morgonen till midnatt.
- Tornuret och klockspelet är synkroniserade och går exakt rätt, säger Johnny Daremark.
Rådhuset i Gävle ståtar med ett av de större klockspelen i landet. Det finns 36 klockor som spänner över tre oktaver. Men elektroniken styr bara 24 av klockorna. Det innebär två oktaver.
- Det går att bygga ut systemet så att elektroniken styr alla 36 klockorna, men det är väldigt trångt däruppe så det är svårt att göra, säger Johnny Daremark.
Den synt som står i tornet ska användas för att spela in melodierna till klockspelet. Systemet kan lagra 99 olika melodier. Alltså bör den som installerar systemet vara musiker själv?
- Ja, det underlättar att vara musikalisk. Man bör veta vad tonerna heter, säger Johnny Daremark som själv är trumpetare i Falköpings storband.
Det är Gävle kommun som betalar den nya utrustningen som kostar 99 000 kronor.
- Vi hoppas mycket på det här. Nu blir det ju så mycket enklare att lägga in melodier, säger Carl-Erik Hedqvist på Gävle kommun.
Redan nu styr elektroniken klockslagen varje hel och halv timme.
- Så fort vi får hjälp att lägga in melodierna så ska vi sätta igång dem också, säger Carl-Erik Hedqvist.
Olov Ryner är en stor vän av klockspelet och han har arbetat mycket för att få igång spelet igen. Han, Gudrun Raccuja och Gösta Nilsson ska nu tillsammans bestämma vilka melodier som ska läggas in.
- Vi måste förstås tacka Olov för hans stora intresse och det jobb han lagt ner för att puffa på det här, säger Carl-Erik Hedqvist.

ANDERS WENNBERG
026-15 96 03
anders.wennberg@gd.se

Mer läsning

Annons