Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elen och värmen tillbaka efter fyra veckor

Efter drygt fyra veckor har Leif nu äntligen el.

Han kan ta en dusch, få varmt och sätta på en kopp kaffe.

Ett litet steg på vägen tillbaka.

Annons

GD berättade i går om Leif, som inte vill ha sitt riktiga namn i tidningen, vars liv fallit samman sedan han utförsäkrades och inkomster försvann i december i fjol. Hans sjukdom, ångesten och pendlingen mellan förlamande svackor och handlingskraftiga stunder, gör att han inte alltid mäktar med det praktiska i vardagen.

Räkningarna och kravbreven har hopat sig oöppnade i perioder samtidigt som skulderna växer.

Till sist gick det så långt att elen stängdes av eftersom han inte följt avbetalningsplanen och betalat räkningarna. Medan dagarna gick utan värme, spis och lyse växte förtvivlan och desperationen. Dagen efter att han äntligen fått tid hos socialtjänsten med sitt personliga ombud fick han ett samtal om att elen skulle slås på igen.

– Då ramlade jag ihop. Anspänningen var så hög att jag inte kunde prata i princip, säger han och ursäktar sig för att han inte låter så glad som han egentligen är.

I onsdags i förra veckan sattes elen på och i fredags hade han fixat så att elen kunde kopplas fram. Då kunde värmen börja stiga i det utkylda huset.

Inte heller vet han än hur han ska ordna upp skulderna, sin ekonomi och hur han bor. Sedan i augusti väntar han på att kommunen ska skicka ansökan om god man som han väntar på att få skriva på.

I gårdagens GD beskrev han känslan av att försöka få hjälp av myndigheterna.

– En läkare frågade vad jag önskade mig. Att bli av med en arm eller ett ben. Då förstår folk vad man kan och inte kan göra.

Mer läsning

Annons