Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever får betala för omprov

/
  • Albin Hyson är en av de elever som tycker att skolan borde stå för omproven, eftersom de inte får tillräckligt med tid.

Alla elever på Polhemsskolans elprogram hinner inte bli klara med alla kurser före studenten. Nu står ord mot ord om vilken lösning skolan lovat.

Annons

När vårterminen startade fick eleverna på elprogrammet en ny lärare eftersom den tidigare gått i pension. Enligt eleven Albin Hyson skilde sig pedagogiken åt och eleverna upplever att de inte hinner få tillräckligt med hjälp för att hinna få alla kursmoment godkända. Utan godkänd kurs får eleverna inte rätt behörighet och då blir det svårt att få den anställning som behövs för lärlingstimmar.

– Då måste arbetsgivarna betala för de kurser man behöver, säger Albin Hyson.

Eleverna skrev ett brev till skolledningen där de krävde mer lärarresurser. Lösningen blev att klassen delades i två grupper två gånger i veckan.

Men sedan går meningarna isär om vad skolan lovat.

Enligt Albin Hyson lovade biträdande rektorn att eleverna skulle få göra omprov under hela hösten utan kostnad. I normala fall kostar det 500 kronor per prov.

För elever i årskurserna 1 och 2 är omproven gratis, men inte för de elever som gått ut gymnasiet. Orsaken är att det krävs lärarresurser för provet.

I förra veckan kom nytt besked. Eleverna skulle behöva betala.

– Det finns 18 personer som hörde att han sa att det skulle vara gratis, men han vill inte stå för det, säger Albin Hyson.

Biträdande rektor Anders Jonsson säger det finns olika uppfattningar om hur orden föll, men att något generellt undantag från avgiften inte är aktuellt.

– Det ska finnas speciella skäl för att de inte ska behöva betala. Vi måste titta på individnivå när en elev ansökt om att få göra omprov.

Är brist på lärarresurser ett speciellt skäl?

– De har fått mer resurser i och med att gruppen delats. Dessutom kan de få extra stöd varje vecka i vår elstuga. De kan också få extra stöd på håltimmar.

Han lovar däremot att skolan ska försöka hitta en lösning för de elever som inte klarar av att få sin behörighet.

– Skolans vision är att alla elever ska klara sin utbildning. Finns det speciella skäl så ska vi hitta en lösning.

Mer läsning

Annons