Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna fick en resa i rymden

/
  • Dygn, årstider och år förklaras på ett enkelt sätt med hjälp av den mekaniska modellen.
  • Till vardags undervisar Göran Nordström lärarstudenter i fysik. I går stod rymden på schemat när grundskoleelever från Norrsundets skola besökte högskolans planetarium.

Solsystemet, galaxer, supernovor, nebulosor...
Det var mycket att hålla reda på för eleverna från Norrsundets skola som besökte högskolans planetarium i går.

Annons

På översta våningen i högskolans forskningshus sitter 17 elever på golvet och lyssnar på läraren Göran Nordström som till vardags undervisar lärarstudenter i fysik.

Han pratar om solsystemet och har precis demonstrerat avståndet mellan solen och planeterna genom att lägga ut små plastlock i den avlånga lokalen.

– Uranus och Neptunus hamnade i trapphuset men borde egentligen ligga en bit utanför byggnaden.

I tre år har han jobbat halvtid i projektet Teknikerjakten vars syfte är att öka intresset för naturvetenskapliga ämnen bland barn och ungdomar. Just nu är temat rymden – ett ämne som eleverna från Norrsundet har fördjupat sig i under de senaste veckorna.

– Varför blir det solförmörkelse? frågar Göran Nordström medan han vevar på en mekanisk modell som föreställer solen, jorden och månen.

– Månen kommer precis i vägen för solen, svarar Johan Mattsson utan att tveka.

Sedan är det dags att krypa in i den stora silverigloon som finns i ena änden av salen. Det är Göran Nordströms uppblåsbara planetarium som äntligen har fått en lämplig hemvist.

– Den kräver en takhöjd på minst 3,20. Förut ställde jag ibland upp den i klassrum, men då saknades alltid fyra decimeter så den blev lite tillplattad upptill, säger han.

Där inne får eleverna följa med på en resa till månen, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus och sedan ut ur solsystemet och längre bort i universum till en punkt varifrån vår egen galax Vintergatan ser ut som en platt spiral.

Sedan tänder Göran Nordström en lampa som projicerar stjärnhimlen på insidan av tältkupolen och går igenom några stjärnbilder.

– Där har vi Karlavagnen, Orion och Oxen. Och där syns Cassiopeja, hon som blev straffad för sin fåfänga...

Mer läsning

Annons