Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevprotester räknades som skolk

/
  • Foto: ULF GRANSTRÖM Mot kriget. Bibliotekarien Helena Näslund läste en av elevernas dikter och höll i sången när det genomfördes en manifestation mot kriget på Norrsätraskolan i Sandviken på torsdagen. Initiativet till manifestationen kom från några av skolans elever.

SANDVIKEN/GÄVLE
Många skolelever i Gävle och Sandviken visade under torsdagen sitt missnöje med kriget i Irak.

Annons
På Norrsätraskolan i Sandviken anordnade några elever en manifestation mot kriget.
Vissa gymnasieelever valde i stället att strejka.
- Det är ett bra sätt att rikta uppmärksamhet mot att det är många elever som är mot kriget, säger Jonathan Dahl som går tredje året på konst- och formprogrammet på Hammargymnasiet.
Gefle Dagblad berättade i förra veckan om elevernas planer på att strejka från skolan om ett krig skulle bryta ut. Jonathan Dahl är en av de engagerade eleverna.
Tanken var att inte bara vara hemma utan att bland annat dra i gång olika fredsaktiviteter.

Svårt organisera aktion
- Meningen från början med det här var att vi inte kunde förstå hur man kan begära att vi ska gå på lektioner och bete oss som vanligt när det är krig. Vi hade också tänkt att vi skulle ha andra aktiviteter men det har visat sig vara svårt att organisera.
Han menar bland annat att skolledningen varit så fientligt inställd till aktionen att det varit svårt att genomföra.
- Det är tråkigt att skolpersonalen vänt oss ryggen istället för att ha samtal med oss.
Han berättar att hans aktion kommer att räknas som skolk.
- Jag hade hoppats på att man skulle kunna jobba hemifrån men man har sagt att man kommer att räkna det som skolk rakt av, i stället för att ge oss förståelse och respekt, säger han.
Trots detta stannade en hel del elever hemma på torsdagen.
Klaus Källs, elev vid Borgarskolan i Gävle och engagerad i nätverket Elever mot krig, berättade dock att han valt att inte delta i strejken.
- Några enskilda strejkar nog men vi bestämde oss för att inte göra det. Vi funderade först på det men vi såg att det skulle bli andra komplikationer.
Även Borgarskolan skulle nämligen räkna en strejk som skolk.
- Vi kan ju inte börja fråga elever var de varit och lägga några värderingar i det. Särskilt inte efteråt, säger skolans rektor Olof Leijonhufvud.

Manifestation i Norrsätra
Norrsätraskolans högstadieelever gjorde en kraftfull manifestation mot Irakkriget i Mediateket i går efter lunch. Initiativet togs av tre tjejer, Lisa Hansson, Lisa Moström och Matilda Vejlo. De tycker att kriget är helt fel. Även om eleverna tycker att Saddam måste bort så drabbas mängder med oskyldiga.
- Det hör inte till vår tid att kriga utan konflikter ska i första hand lösas på en fredlig väg. Kriget har startat för fort, innan alla andra vägar prövats, menar eleverna.
Samtidigt tycker initiativtagarna att det är angeläget att visa att ungdomar bryr sig.
Manifestationen hade stöd från skolans rektor. Bibliotekarien Helena Näslund både läste en dikt från en av skolans elever och höll i sången när alla gemensamt sjön "I natt jag drömde". På kvällen fortsatte eleverna i den stora manifestationen i centrala Sandviken.

KARIN BERGKVIST
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons