Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elpriserna i Gävle lägre än i Ockelbo

/
  • Joacim Olsson på Villaägarnas Riksförbund anser att de regionala skillnaderna i elpriser är oacceptabla.

Husägare i Gävle? Grattis! Här är elpriserna drygt 2 000 kronor lägre än i ­Ockelbo.

Annons

Intresseorganisationen Villaägarnas Riksförbund har jämfört den årliga elräkningen för en genomsnittlig småhusägare i Sveriges alla kommuner.

Jämförelsen visar att det skiljer 10 198 kronor mellan den kommun i landet där elen är billigast och dyrast.

Billigast är det i Luleå. Där får en villaägare betala 30 075 kronor för 20 000 kilowattimmar el. I småländska Torsås, som är dyrast, kostar motsvarande mängd el 40 273 kronor.

Även i Gästrikland är de regionala skillnaderna stora. Gävle har den billigaste elen. Hofors kommer tvåa. I Ockelbos norra elområde, som omfattar hela tätorten, är småhusägarens årliga elräkning i genomsnitt 1 798 kronor högre än i Hofors.

Joacim Olsson, vice förbundsdirektör på Villaägarnas Riksförbund, är kritisk. Han menar att Sverige har blivit ett energipolitiskt lapptäcke med olika elpriser, nätavgifter och skatter beroende på var man bor.

– Ungefär 40 procent av elräkningen är orsakad direkt av politiska beslut på riksnivå. Det krävs en annan politik som sätter konsumenterna i fokus, säger han.

Sedan den 1 november 2011 är Sverige indelat i fyra olika elområden med olika elpriser. Gränsen mellan område två och tre går precis genom Ockelbo kommun, strax norr om Heden. De som bor söder om gränsen och tillhör område tre har därför en annan elkostnad än de som bor norr om gränsen. Det skiljer cirka 200 kronor per år, enligt den mätning som Villaägarna gjorde i november, men priserna är föränderliga.

– Är det rimligt att vissa delar ska betala mer för utbyggnaden av elnäten? Det är följden av indelningen i elområden. Tidigare finansierade vi utbyggnaderna gemensamt, säger Joacim Olsson.

Riksförbundet anser även att elskatten borde sänkas.

– Det finns inte längre någon koppling mellan skatten och hur mycket koldioxid som släpps ut. Utsläppen styrs helt av systemet med utsläppsrätter, säger Joacim Olsson.

I stället vill Villaägarna beskatta de extravinster som kraftbolagen gör på utsläppsrätterna.

Är det rimligt att vissa delar ska betala mer för utbyggnaden av elnäten?

Joacim Olsson

Villaägarnas riksförbund

Mer läsning

Annons