Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av tre har könsherpes

GÄVLEVar tredje vuxen i Sverige har könsherpes. De flesta känner inte av det. Men för dem som får symtom kan sjukdomen vara mycket besvärlig.

Annons
Nyligen avslutades Den internationella herpesveckan, en kampanj som syftade till att uppmärksamma en vanlig men ändå relativt okänd sjukdom.
Könsherpes är en av tre former av herpes. Den överförs vid sexuellt umgänge och angriper könsorganen. De som får symtom märker det i form av små blåsor som efter något dygn spricker och efterlämnar vätskande sår som kan vara mycket smärtsamma.

Livslångt
Har man väl fått herpes blir man aldrig av med smittan. Viruset finns kvar i kroppen hela livet.
I dag beräknas så många som 2,1 miljoner vuxna människor i Sverige vara smittade. Enligt Göran Hedin, smittskyddsläkare i Gävleborg, har fallen av könsherpes ökat sedan mitten av 1990-talet. Orsaken är ändrat sexuellt beteende.

Oralsex orsaken
- Tidigare var munherpes den vanligaste formen av herpes. Men genom ett ökat praktiserande av oralsex har den genitala varianten nu blivit vanlig, säger han.
Av dem som söker läkare för könsherpes för första gången är i dag hälften smittade med munherpesviruset. Sannolikt har de fått det genom munsex.
Många som smittas med könsherpes får inga symtom och vet inte om att de är smittade. Andra får besvär men söker ändå inte vård, trots att behandling finns.
- Eftersom besvären är övergående och man vet vad de beror på tycker man kanske att man klarar utan hjälp från sjukvården, menar Göran Hedin.

Effektiv lindring
De som får svåra och ofta återkommande besvär råds dock att söka läkare. Det finns numera läkemedel som kan ge effektiv lindring. Medlen kan bromsa tillväxten av virus och förhindra att infektionen breder ut sig.
Det kan vara en fördel för de här patienterna att ha ett lager av tabletterna hemma i beredskap. Ju tidigare behandlingen sätts in desto bättre blir effekten.
Forskning tyder på att man med långtidsmedicinering med antivirala läkemedel även kan minska risken att smitta sin partner med herpes. En internationell studie med ett sådant resultat har nyligen presenterats. Det vanliga sättet att undvika smittspridning är annars användning av kondom.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons