Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bra affär för Ulf Ivar

/
  • Ulf Ivar Nilsson har fått ta hand om vinsterna för försäljningen av åtminstone två av sina böcker.  Dessutom har han fått arvode av kommunen för att skriva böckerna.

Den populäre Gävleförfattare Ulf Ivar Nilsson bryter med kommunen och ger ut sina böcker på eget förlag.

– Jag sörjer inte att Natur & Kultur i Gävle läggs ner. Jag har haft en särställning bland de författare som kommunen har gett ut. Mina böcker har sålt bra, säger han.

Annons

Att det är slut med Natur & Kultur i Gävle kommer inte som någon överraskning för Ulf Ivar Nilsson.

– Det här har jag haft på känn i några år nu.

Hans egna förlag får namnet Skrivrit efter ett klassiskt läromedelsförlag i Gävle. En bok som skulle ha getts ut på kommunens förlag ger han nu själv ut i september.

Men hans sista bok om Gävles historia är en av tre böcker som kommer att ges ut av Natur & Kultur i Gävle innan det slår igen.

Den boken kommer att vara klar om ett par år.

Själv har Ulf Ivar Nilsson fått ta hand om vinsterna för försäljningen av åtminstone två av sina böcker. Dessutom har han fått arvode av kommunen för att skriva böckerna. Nu tänker han alltså tjäna pengarna på sina böcker genom det egna förlaget.

– Det är nog inte bara ”Njutningarnas Gävle” som har nått break-even. Även om kommunen var lite väl optimistisk med upplagorna i början har böckerna varit populära.

Även om han tycker att kultur- och fritidskontoret har varit skickliga förläggare, är han tveksam till om det egentligen har varit en bra idé att kommunen driver ett eget bokförlag.

– Jag tycker att det är viktigt att kommunen stöttar utgivning av böcker om lokal historia liksom annan lokal kultur. Sedan är det inte säkert att kommunen ska driva förlag.

– Kommunen kanske inte är den bästa på att sälja böcker, ringer man till kommunväxeln och frågar efter mina böcker vet de inte vem de ska hänvisa till, säger Ulf Ivar Nilsson.

Mer läsning

Annons