Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En död i olycka på Riks 80

/

(Uppdaterad 18.47) En bussreparatör i 60-årsåldern omkom under fredagsmorgonen när han blev påkörd av en långtradare på riksväg 80 i Valbo efter att ha lagat en buss.

Annons

Långtradarföraren anhölls under eftermiddagen för vållande till annans död.
– Alla ska kunna gå hem från jobbet efter sin arbetsdag. Det fick inte han. Det här är oerhört tragiskt, säger Lennart Skoog, trafikchef på Nobina i Sandviken där den omkomne mannen var anställd.

Det var vid 7.30-tiden på morgonen som en av Nobinas bussar var på väg från Sandviken till Gävle. Efter att ha passerat Valbo Köpcentrum började bussen koka. Mannen i 60-årsåldern, som är anställd som tekniker på Nobina, ryckte ut från Sandviken för att fylla på kylarvätska. Det var när han hade gjort det, när bussen hade kört iväg och han stod bakom sin servicebil och plockade ihop, som långtradaren kom. Den träffade reparatören och den stillastående servicebilen bakifrån. Bilen voltade ut på åkern. När räddningstjänst och ambulans var på plats var mannen avliden.

På Nobina i Sandviken var det en svart dag.
– Det är tungt. Stämningen är väldigt, väldigt tryckt. Alla är nedstämda, säger Lennart Skoog.
Han säger att företagets hela krisorganisation aktiverades tidigt.

– Genom kamratstödjare har vi erbjudit hjälp till den omkomnes arbetskamrater. De som inte har orkat jobba har sluppit det. Samtidigt har vi inte kunnat lägga ner arbetet helt. Trafiken måste ju rulla. Vi kommer också att kontakta mannens familj och hjälpa dem på alla sätt vi kan, säger Lennart Skoog.
Bussen som kokade var i trafik. Det var troligtvis en ventil i bussen som inte öppnades och därmed gjorde att vattnet blev för varmt.
– Passagerarna plockades upp av en annan buss som kom alldeles efter. Ingen av dem var i närheten av olyckan, säger Lennart Skoog.

Reparatören gjorde alla markeringar på plats som han skulle.
– Servicebilen var utrustad med roterande gula varningsljus på taket. De var påslagna. Sen tände han varningsblinkers och markerade platsen med varningstriangel, säger Lennart Skoog.
Han säger att ingen anställd i framtiden kommer att skickas iväg för att lösa en liknande situation.
– Det får vi lösa på annat sätt, med bärgningsbil eller liknande. Vi kan aldrig begära något sånt av våra anställa efter det som nu har hänt, säger Lennart Skoog.

Långtradarföraren, som är i 40-årsåldern, är anhållen som misstänkt för vållande för annans död och vårdslöshet i trafik. Det finns inga misstankar om att han ska ha varit påverkad av alkohol eller narkotika. Mannen har hörts en gång och kommer att höras igen.


Under räddningsarbetet efter olyckan leddes trafiken om via Mackmyra i Valbo. Vid kvart i tio var vägen öppen i båda körriktningar.

Mer läsning

Annons