Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En guldgruva – för gästerna

/
  • Hemlingbybullen är stor och gjord på äkta smör.
  • Abdullah Yazici, Sebastian Ehn, Josefin Andersson, Marika Larsson, Sandra Nord och Cecilia Ridderborg utgör arbetslaget som driver Hemlingbystugans kafé.
  • Ann Ericsson, arbetsledare i kaféet, och Johan Öholm från Kultur & Fritid är nöjda med halvåret som gått.
  • – Det är bra att stugan slussar ut unga som inte har så lätt bakgrund ut i arbetslivet, säger Richard Westlund som fikade med Margareta Östling.

Hemlingby ska bidra till folkhälsan. Att sträva efter intäkter är inte meningen med rekreationsområdet. Gävle kommun är nöjd med sin insats.

Annons

Ett halvår har passerat sedan Hemlingbystugan återigen började drivas i kommunal regi efter det mindre lyckade arrendatorförsöket.

Hur har det gått egentligen?

– Bra, och det blir bara bättre och bättre. Vi räknar med att ha 500 000 besökare varje år i hela rekreationsområdet, säger Johan Öholm som är chef för Friluftsliv på Kultur & Fritid.

Siffran kommer från en besöksräknare som ser hur många människor som passerar i spåren. Den bastanta vintern har varit ypperlig för Hemlingby. Men det är med nöd och näppe som stugan går runt ekonomiskt. Kommunen har dock inte heller några avsikter att maximera profiten.

– Vår uppgift är att hålla stugan och området tillgängligt för allmänheten, slår Johan Öholm fast.

Ett annat syfte kommunen har med stugan är initiativet att låta ungdomar med arbetshandikapp få jobba i caféet. En av dem är Cecilia Ridderborg, 22, som varit där i två och en halv vecka. Hon hamnade i Hemlingby via AME, Arbetsmarknadsenheten, och har en försenad utvecklingsstörning som gör att hon lär sig saker i långsam takt. Nu arbetstränar hon på Hemlingbystugan fram till juni.

– Det funkar bra, även om jag inte gillar att städa så jättemycket, säger hon och rusar iväg för att hämta ett gäng nygräddade Hemlingbybullar hon har bakat.

Maten kommer även i fortsättningen att främst bestå av rejäla soppor. Någon mer avancerad restaurangverksamhet tror inte kommunen kommer att gå runt.

Barnfamiljer, skolgrupper och pensionärer råder det ingen brist på i stugan. Men kommunen vill ha hit fler invandrare och ungdomar i den kritiska åldern 17-25. Att servera alkohol kommer dock aldrig att bli ett lockbete för att få besökare.

– Vi vill återupprätta Hemlingbys tydliga hälsoprofil. Genom att tidigt få hit barn som kanske aldrig få träffa djur annars så inger vi också miljömedvetande hos dem. Det tror vi kommer ge samhällsvinster i det långa loppet, säger han.

Johan Öholm framhåller också att kommunen jobbar på att återigen få bussar som går hela vägen upp till stugan.

Mer läsning

Annons