Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ljuspunkt i Gävles tillverkningsindustri

/
  • Bakstycke och ram går fortfarande till metallåtervinning.
  • De nya lamporna kan få nästan vilken utformning som helst, säger Joel Smedberg. En modell syns i taket.
  • Ljusledaren från en tv-skärm – en platta med små punkter i. Det är utgångspunkten för de lampor som Joel Smedberg och hans två medarbetare håller på att ta fram och snart ska börja sälja.
  • Här ligger innanmätet från många kasserade plattskärmar, visar Daniel Fröhler. Det är detta som ska bli nya lampor så småningom.

Det finns ingen skylt på dörren och än så länge bara jobb för tre personer.

Men i Ericssons gamla lokal i Sörby Urfjäll pågår något som kanske kan växa till en ny stor tillverkningsindustri i Gävle.

Annons

Företaget Två Punkt Ett, som startats av Joel Smedberg, har börjat tillverka lampor av innanmätet i kasserade plattskärmar. Hittills har Joel Smedberg anställt två personer, Daniel Fröhler och Jessica Hietanen, som båda tidigare arbetade på Ericsson, och i höst ska lamporna börja säljas.

– Det finns en enorm potential i de här lamporna, men vi har många hinder framför oss, säger Joel Smedberg.

Det slängdes 1100 ton plattskärmar i Sverige förra året. En del hamnade hos Gästrike Åter- vinnare som ligger granne och kommer att förse Två Punkt Ett med den viktigaste råvaran. Metall och kretskort i plattskärmarna kan återvinnas, men bland annat ljusledarna brukar brännas.

– Det är ju jäkligt onödigt att bara bränna dem. Det är ju avancerade material som det ligger mycket utvecklingsarbete bakom, säger Joel Smedberg.

Han var inkopplad som konsult åt Gästrike Återvinnare när han hörde talas om möjligheten att återanvända en del av innanmätet i skärmarna och tillverka supereffektiva ledlampor av dem.

Idén har tagits fram av några forskare i ett utvecklingsbolag med anknytning till Chalmers. Nu ska Två Punkt Ett göra en kommersiell produkt av idén, i samarbete med Gästrike Återvinnares utvecklingsbolag.

– Just nu håller vi på med tester. Vi har testlampor överallt som vi håller på och mäter ljusstyrka, värmeförlust och liknande på, Joel Smedberg.

– Våra lampor ger ett mycket bättre ljus än vanliga lampor, mer likt dagsljuset. Och vi kan styra våra lampor nästan hur vi vill, säger han.

Det är ljusledaren och några av de optiska filmerna i skärmarna som återanvänds. Lamporna i de gamla skärmarna slängs fortfarande och kretskorten, plasten och metallen återvinns på vanligt sätt.

Hittills har man bara gjort prototyper och provexemplar av de nya lamporna, och plattskärmarna har demonterats i Borlänge. Men troligen ska demonteringen flyttas till Gävle i höst, om försäljningen går som Joel Smedberg hoppas.

Men någon försäljning riktad till allmänheten blir det inte i det här skedet. Det är företag som man hoppas ska köpa de nya lamporna.

– Att sälja till allmänheten är alldeles för svårt. Vi måste börja i liten skala. Det är en poäng med att växa organiskt, säger Joel Smedberg.

Mer läsning

Annons