Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En märklig upplevelse

/
  • Jonas Sundquist är hemma igen i vårsolen i Höjersdal från resan till Nordpolen.
  • Ljudet från isen är fantastisk, säger Jonas Sundquist.
  • Eftersom Nordpolen ligger mitt i ett stort hav där isen flyter på vattnet, flyttar sig Nordpolen hela tide
  • Här är hela expeditionen. Yngst är en 15-åring som deltog tillsammans med sin pappa.

I fredags kom Jonas Sundquist hem till Höjersdal – från Nordpolen.

Som första Gävlebo nådde han Nordpolen på skidor.

– Jag har världens bästa jobb som får vara med om sådana upplevelser i mitt arbete, säger han.

Annons

Tillsammans med Ola Skinnarmo ledde Jonas Sundquist en grupp med sju svenskar som tog sig fram till Nordpolen på skidor.

Deltagarna flög först till Svalbard och därifrån till en rysk bas. Tanken var att deltagarna skulle åka skidor därifrån, men planerna fick ändras.

– Varje år sätter ryssarna upp en ny bas som är öppen en månad. Man plogar upp en landningsbana på isen med hjälp av stora bulldozers som man flyger dit. I år blev öppningen försenad på grund av dåligt väder och dessutom sprack isen upp så att landningsbanan fick flyttas. Vi fick ont om tid så vi bestämde att vi skulle flyga in närmare Nordpolen med helikopter, berättar Jonas Sundquist.

I stället för tio–elva mil på skidor blev det cirka fyra mil. Det tog ändå flera dagar.

– Dels hade varje deltagare en pulka som vägde 40–55 kilo att dra och en ryggsäck på tio kilo, dels är isen inte platt. Ibland finns skruvisvallar som ser ut som vågbrytare fulla av stora isblock, så att man blir tvungen att lyfta upp pulkorna och klättra över. Ibland stöter man på öppna råkar som man måste gå runt.

– Totalt blev det kanske sex mil som vi åkte, men det tar oändligt mycket mer tid än man tror.

När man kommer fram finns det ingenting som visar att man nått Nordpolen – bara is. Ingen flagga, inget minnesmärke. Man måste lita på sina instrument.

Men upplevelsen är mäktig, säger Jonas Sundquist:

– Just nu ligger det i topp av allt jag upplevt. Det är det mest unika. Jag skulle tro att det inte är fler än kanske 20 svenskar som tagit sig dit med skidor. Och det är en märklig känsla när man står där och vet att nu kommer man inte längre norrut. Vart man än går så går man söderut, säger han.

Något som bidrar till att det är unikt är att ingen annan som varit på Nordpolen har varit på samma plats. Eftersom Nordpolen ligger mitt i ett stort hav där isen flyter på vattnet, flyttar sig Nordpolen hela tiden.

När Expeditionsresor med Jonas Sundquist och Ola Skinnarmo kom fram till Nordpolen såg de en annan grupp cirka 500 meter bort.

Den gruppen hade kommit fram ett par timmar tidigare och slagit läger där Nordpolen var då.

Och när Jonas Sundquist och de andra deltagarna i expeditionen vaknade morgonen efter i sina tält som de slagit upp vid ”sin” nordpol hade isen redan flyttat dem 6,8 kilometer söderut.

Det är inget billigt semesternöje att följa med på en nordpolsexpedition. Deltagarna hade betalat 237 000 kronor per person för resan.

– Det blir så eftersom alla transporter blir dyra. Att hyra helikoptern är otroligt dyrt. Deltagarna får låna en hel del utrustning som kostar och dessutom ingår en hel träningshelg i Sälen i priset, säger Jonas Sundquist.

– Det här kommer aldrig att bli massturism, men det är bra. Det ska vara unikt, säger han.

Men redan nästa år räknar Jonas Sundquist med att göra om resan. Några personer har redan anmält sig till nästa års Nordpolenresa.

Och några av deltagarna i årets resa tänker anmäla sig till den resa till Sydpolen som Expeditionsresor planerar.

Mer läsning

Annons