Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En miljon ska stärka elevhälsan

Gävle kommun får en miljon kronor för att förstärka elevhälsan. Pengarna kommer från Skolverket och måste användas till att anställa mer personal.

Annons

För första gången betalar Skolverket ut pengar till kommuner och fristående skolor för att förbättra elevhälsan. Intresset har varit stort och långt ifrån alla huvudmän som ansökt om pengar har fått ja. Skolverket hade i år 46 miljoner kronor att dela ut, men ansökningssummorna från samtliga skolor och kommuner landade på över 300 miljoner kronor.

– Pengarna måste gå till personalförstärkning inom fyra kategorier: skolläkare, skolsköterskor, kuratorer och skolpsykologer, säger undervisningsråd Johanna Freed på Skolverket.

Gävle kommun får en miljon kronor av Skolverket. Hälften av de pengarna ska gå till personalförstärkning bland skolpsykologerna och resterande 500 000 fördelas lika på skolsköterska och skolläkare.

Den statliga satsningen på bättre elevhälsa sträcker sig fram till år 2015. Förutom bidrag till personalförstärkningar kommer Skolverket att ta fram stödmaterial och satsa på utbildning. Gävle kommun kan ansöka om pengar igen, men kommer max att beviljas bidrag två gånger under perioden.

Kraven på elevhälsan skärptes i den nya skollagen. En skola ska erbjuda en samlad elevhälsa med tillgång till skolläkare, skolsköterska, kurator, psykolog och personal med specialpedagogisk kompetens.

Mer läsning

Annons