Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En plan för spontanidrott

/
  • Lovisa Norgren och Hanna Larsson vill att planen får vara kvar. – När vi var mindre var vi mycket här och när vi gick på Hemlingbyskolan gick vi hit och hade lekar och aktiviteter, säger Lovisa Norgren. – Vi hade roligt här och vill att barnen som går där nu också ska få ha det, säger Hanna Larsson.
  • Charlie Malmström är ett av många barn som bor intill den tilltänkta parkeringsplatsen. Grannarna vill hellre att fotbollsplanen återskapas.
  • Bilar eller lekande barn? Åsikterna går isär om vad eller vilka grusplanen nedanför Hemlingbybacken ska vara till för.

Grannarna vill att fotbollsplanen intill Hemlingbybacken återskapas. Kommunen vill göra parkering och plats för de bilar som redan står där.

Annons

Arbeten med att göra en grusparkering av planen intill Hemlingbybacken pågår sedan i fjol. Parkeringsplanerna har fått grannar att uppröras och känna sig överkörda.

– Jag är född och uppvuxen här. På somrarna var det en riktig fotbollsplan med målburar och på vintern spolades is här, säger Håkan Wilhelmsson som flyttat tillbaka till sina gamla kvarter som vuxen.

Nu var det ett bra tag sedan kommunen spolade isbanan och de sista målburarna försvann för tre år sedan. Men ytan har ändå utnyttjats för spontanidrott av de som bor i närheten samt av barn- och idrottsföreningar för lek och träning.

– Hemlingbyskolan har använt den på gympan, säger Håkan Wilhelmsson.

Han har räknat ut att det bor 27 barn i skolåldern på Fridals-, Hackstens- och Murdalsvägen intill.

Hemlingbybesökare har dock parkerat på planen, som blivit sönderkörd och därför inte använts på senare tid. Håkan Wilhelmsson säger att de aldrig blivit tillfrågade om parkeringsplanerna.

– Det finns tillräckligt med platser på parkeringarna vid spårcentralen, säger han.

Maria Fagerlund, friluftslivssamordnare på kommunen, säger att de försökt göra det bästa möjliga av den sönderkörda marken. Bilar som parkerat på gatorna har varit i vägen.

– Vår uppfattning är att grannarna störts av trafiken, säger hon.

Ytan blev parkeringsplats eftersom planen redan i dag används som det och kommunen fått uppfattningen att den inte användes för sport. Maria Fagerlund säger att det finns en fotbollsplan vid Lövens Tä 350-400 meter bort.

Håkan Wilhelmsson håller med om att olämpligt parkerade bilar i området är ett problem, men menar att det löser man inte med en ny parkering utan med skyltar och kontroll.

Maria Fagerholm säger att grannarna är välkomna att höra av sig, men att det är långt ifrån säkert att de ändrar sina planer.

Mer läsning

Annons