Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En plats där alla kan mötas

Rapatac vill att deras nya aktivitetshus ska bli en mötesplats över generationsgränserna i Nordost.

Inom kort kommer hyreskontraktet med Gavlegårdarna att kunna skrivas under.

Sedan påbörjas det praktiska arbetet med lokalen som öppnas vid årsskiftet.

Annons

– Vi har sett möjligheten att hyra in oss i Coloramalokalen länge, säger Rapatacs Moussa N’Diaye.

Till största delen kommer husets verksamhet att finansieras av Rapatac själva enligt projektledaren Farid Khoshnood, men även av olika projektpengar, Gavlegårdarna, Korsnäs och andra sponsorer.

I det nya huset kommer det att finnas en teknikdel kallad Rapatec, musikstudio, rum för dans och teater, bibliotek, kafé och datasal.

De fyra personer som är anställda för att planera och driva huset skissar nu på att ta fram en föräldragrupp som ska vara med och bestämma om aktiviteter i huset.

– De vuxna är jätteviktiga. Vi kommer också att ha aktiviteter anpassade för både killar och tjejer. Tanken är att de som går till huset ska få vara med och bestämma om utformningen, säger Moussa N’Diaye.

Äldre ungdomar kan ansöka om att bli ideella mentorer för yngre barn i huset. Främst är det Nordostungdomarna som är målgruppen.

– Det vore inte seriöst att säga att alla unga i Gävle är välkomna till huset, men det finns alltid undantag. Vi har samtal med brandmyndigheten om hur många som ska få vistas i huset, säger Moussa N’Diaye.

Claudia Andersson, koordinator för Aktivitetscenter Nordost om Rapatacs grundstenar:

– Vår värdegrund är lik den som Projekt Nordost jobbar med. Den handlar om samhörighet, gemenskap, respekt och en god genuin relation till varandra.

Alla som kommer till huset måste vara medlemmar i Rapatac.

De exakta avgifterna är inte fastställda.

Mer läsning

Annons