Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En resa till Tove Janssons sagovärld

/

GÄVLEAstrid Lindgren och Tove Jansson sitter nog på samma molnkant i himlen, lyckliga över att äntligen få vara ifred. Men medan Astrid läser gamla skillingtryck dansar Tove bugg till Benny Goodman.

Annons
Det tror i varje fall en av hennes vänner som i går besökte Gävle och Kafé Edbom i Stadsbiblioteket.
- Hon var en viktlös liten vilde, såväl till format som röst. Och hon var bra på fester, säger Birgitta Ulfsson.
Tillsammans med pianisten Lowe Pettersson framförde hon sånger som hon varvade med berättelser om sin vän och arbetskamrat som gick bort i fjol. Det mesta anknöt på ett eller annat sätt till Mumindalen och de figurer som bor där.
De drygt 50 personer som kommit till Kafé Edbom fick återuppta bekantskapen med flera av Tove Janssons skapelser; argsinta lilla My, fjäskande Mumin och svårmodiga Misan.
Att kliva in Astrid Lindgrens eller Tove Janssons sagovärldar är extra nödvändigt, menar Birgitta Ulfsson, "i en tid när Morran, eller snarare Morrarna, kastar en slagskugga över vår verklighet."
Birgitta Ulfsson hann också berätta om Tove Janssons föräldrar och om hennes uppväxt.
- Hon tyckte inte om skolan och lärarna tyckte inte om henne. De sa att hennes språk var eländigt och anmärkte på att hon bara satt och ritade på lektionerna, säger hon.
Men det var just hennes berättelser och bilder som skulle bli hennes främsta tillgångar. Utöver böckerna och bilderböckerna om Mumindalen tecknade hon också serier och målade tavlor.
Birgitta Ulfsson citerade flera stycken ur "Vem ska trösta knyttet?" från 1960 som har blivit en av Tove Janssons mest populära barnböcker.
Precis som Astrid Lindgren hade Tove Jansson förmågan att kombinera allvar och humor på ett sätt som gör att många av hennes berättelser riktar sig lika mycket till vuxna som till barn.
Hennes sagofigurer var ofta komplicerade karaktärer, som Too-ticki som gillar katastrofer och säger: "allting är mycket osäkert, det är det som gör mig lugn."

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons