Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rullande förskola

/

Den är helröd och jättelång, säkert tolv meter minst. Kanske går den att köra ända till Afrika, Gröna Lund eller till älgparken i Ockelbo.

I går kom Gävles första förskolebuss till Valbo.

Annons

Spänningen är stor bland barnen på I ur och skur Ludde. De spanar ut över staketet och undrar om inte de där fem minuterna har gått snart.

De väntar på förskolebussen, som ska ersätta trånga lokaler på dagarna.

– Vi är vana. Vi har åkt buss förut, förklarar Tyra Andersson, fyra år.

Bussen är specialbyggd för att fungera som mobil förskola. Det finns ett mottagningskök för att barnen ska kunna ta med sig lunchen, torkskåp, förvaringshyllor och skötbord. Sätena kan förvandlas till sängar för vila. Däremot saknas fortfarande tallrikar, muggar, håvar, insektsburkar och allt annat nödvändigt som behövs för att barnen ska kunna använda bussen under dagen.

– Jag skrev utrustningslistan igår, säger Seija Larsson, förskollärare.

Hon har tagit busskort för att kunna köra. Det finns också ett jouravtal med ett bussbolag som kan sätta in en chaufför om det behövs.

Bussen kommer att vara stationerad i Valbo under ett år. Barnen åker från förskolan klockan nio på morgonen och kommer tillbaka klockan tre.

Hur långt de åker varierar och bussen blir deras lokal där de kan sova eller gå på toaletten. Till att börja med är det barn som är mellan tre och fem år som kommer att åka med.

Bussen har kostat knappt tre miljoner kronor och har plats för 20 barn och fyra vuxna.

Den ska börja rulla veckan före påsk. Fungerar den bra kan det bli aktuellt att köpa in fler bussar för att skapa fler förskoleplatser.

Mer läsning

Annons