Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En seger för hela Norrsundet

/
  • Norrsundeteleverna läser högt ur brevet de skickat till politikerna där de motiverar varför deras skola ska vara kvar.Från vänster Tilda Rindeskär, 7 år, Alva Calsén, 7 år, Hanna Öhman, 8 år, Karin Rasmusson, 9 år, Emil Westerberg, 8 år och Pontus Axberg, 8 år.

Lika stor som besvikelsen barnen på Steneberg kände över att deras högstadieskola läggs ner lika stor glädje uppvisar barnen i Norrsundet över att deras blir kvar.

Annons

Många av eleverna var glada när de fått reda på att deras skola blir kvar och att de inte behöver lämna Norrsundet till förmån för Bergbyskolan. Vissa hade till och med befarat att de skulle åka längre än så.

– Jag var jätteorolig! Tänk om jag skulle behöva gå i skolan i Gävle, säger åttaåriga Hanna Öhman som går i tvåan.

– Gävle, utbrister någon, är det roligare där?

– Nej, det är bättre här, svarar Hanna.

Det är inte bara föräldrarna i Norrsundet som varit engagerade för den lilla skolans överlevnad. Trots sin ringa ålder har eleverna levt med i turerna och gjort vad de kan för att skolan ska bli kvar. I ett brev till politikerna listade de alla fördelar med Norrsundet.

– Stor idrottsal, läser nioåriga Karin Rasmusson innantill och fortsätter.

– Att den ligger fint till nära havet.

– Bra fröknar, fyller sjuåriga Alva Calsén i och alla barnen börjar räkna upp namnen på lärarkollegiet.

Det låter som Norrsundet har allt, finns det inget som skolan saknar?

– Vi har ingen pool, men det är det enda. Allt annat har vi, säger Hanna Öhman.

Biträdande rektor Monica Norén var inte överraskad över att skolan till slut fick vara kvar, men gladdes likväl över beslutet som var en seger för bygden.

– Skolan är inte bara en plats för utbildning och lärande, det är en symbol för en levande bygd, säger hon.

Men även om det står klart att skolan blir kvar finns det svårigheter som inte går att bortse ifrån. 2000 hade Norrsundet som då var F-5-skola 180 elever. Nu tolv år senare är det 45 elever i F-3.

I dag är årskullarna i Hamrånge-bygden på 25-30 barn och dessa ska delas på två skolor. Få elever innebär färre lärare och redan i dag måste Norr- sundet och Bergby samarbeta för att tillsammans kunna erbjuda eleverna den likvärdiga skola de ha laglig rätt till

– Nu delar vi och Bergby på slöjd-, musik- och idrottslärare. Vi måste trixa och tänka för att få det att gå ihop, säger Monica Norén som dock påpekar att det inte innebär något nytt under solen.

– Men så är det med alla småskolor och det har varit så i många år. Vi har redan ett bra samarbete med Bergby och det måste vi fortsätta med.

Mer läsning

Annons