Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”En seger för oss busschaufförer”

/
  • Vid den nya hållplatsen på Norra Rådmansgatan står Marcus Andell, Kim Westin och Oscar Carlsson och väntar på buss 15. De pluggar på John Bauergymnasiet och är på väg till idrottslektionen vid Högskolan. – Vi kommer från Söderhamn och på torsdagar går vi direkt från tåget till bussen, säger Kim Westin.
  • Jonas Jonsson är en av de busschaufförer som slog larm om det osäkra läget på Stortorget.  – Vi är glada att det blev som vi ville. När Nobina körde på en kille där insåg vi att det bara är en tidsfråga innan en allvarligare olycka inträffar, säger han.
  • – Bra att slippa busstrafiken, säger Sofia Hansson som korsar Nygatan med sin hund Brumma.
  • – Det har känts lite osäkert vid Stortorget, ibland har bussen fått stanna och tuta, säger Ulrika Hård som regelbundet åker 91:ans buss till och från Valbo.
  • En servicebil och några enstaka taxibilar passerar. Men några bussar behöver Rolf Westberg inte se upp för när han korsar Nygatan vid Stortorget med sin cykel.– Det här är bra, speciellt för äldre som går över torget. Helst skulle det inte vara någon trafik alls i centrum, säger han.
  • Inger Holm fick rött ljus vid teatern när hon gick mot den nya hållplatsen och missade 41:an till Sand­viken. Hon är ändå på bra humör.– För mig blir det närmare till bussen eftersom jag jobbar på Hantverkargatan, dessutom är omdragningen bra för chaufförernas arbetsmiljö. Det enda jag saknar är en busskur att krypa in i när det är dåligt väder, säger hon.
  • Lena Bergander som kör sitt barnbarn i en vagn välkomnar bussförbudet.  – Varför ska de köra här när det finns massor av vägar runt torget? Det har känts konstigt med en gångyta där man måste se upp för bussar, säger hon.

Förbudet mot bussar på Stortorget började gälla i går. Ulrika Hård var en av många resenärer som fick promenera 200 meter extra till den nya hållplatsen.

– Det tar lite längre tid, men jag har förståelse för att de drar om busslinjerna, säger hon.

Annons

I tisdags kom Arbetsmiljöverkets beslut att förbjuda busstrafik förbi Stortorget eftersom olycksrisken utgör ett arbetsmiljöproblem för chaufförerna. Lars Björling som är affärschef på X-trafik var kritisk till att beskedet kom med så pass kort varsel.

– Men informationen verkar ha nått ut till resenärerna. Vi har satt upp skyltar och haft folk på plats vid hållplatserna och än så länge har vi inte fått några klagomål, säger han.

Bakom ratten på buss 15 sitter Jonas Jonsson som jobbar åt Nettbuss Stadsbussarna. Han är en av de busschaufförer som slog larm om det osäkra läget på Stortorget.

– När Nobina körde på en kille där insåg vi att det bara är en tidsfråga innan en allvarligare olycka inträffar, speciellt på lördagskvällar när berusade korsar vägen utan att tänka på bussarna, säger han.

När arbetsgivaren inte agerade gick de vidare till Arbetsmiljöverket.

– Nu är vi glada att det blev som vi ville, det känns lite som en seger. Och tidtabellen håller. Att köra via Staketgatan verkar inte ta längre tid än att smyga över Stortorget, säger Jonas Jonsson.

Mer läsning

Annons