Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En spruta skyddar inför utlandsresan

/
  • Peter Liljeroos, 57 år, ska snart åka till Mallorca och är inte vaccinerad mot mässling. ”Det är inte själva sjukdomen jag är orolig över utan dess följdsjukdomar” säger han. Här får han vaccin av Marie Wallström.
  • Jeff Elliott, läkare, och Ulle Skantsi, sjuksyster, rekommenderar alla som ska åka utomlands att fundera på om de har blivit vaccinerade mot mässling.

Har du inte blivit vaccinerad mot mässling och ska åka utomlands? Då bör du söka upp närmsta vårdcentral i sommar. Mässlingen har nämligen brutit ut i södra Europa.

Annons

Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns enligt Smittskyddsinstitutet. Det räcker med att du sitter i samma flygplan som någon som är smittad för att få sjukdomen.

I Sverige är de flesta redan skyddade mot mässling, en del har redan haft sjukdomen och andra har fått vaccin, men det finns grupper som fortfarande inte har något skydd.

Frankrike, Bulgarien, Schweiz, Tyskland, Italien och Danmark är några av flera länder där sjukdomen dykt upp på nytt.

Vårdcentralen Elina vård i Gävle tar varje dag emot samtal från oroliga Gävlebor.

– Många av dem som ringer hit är osäkra på hur många doser av vaccinet de har fått, säger Ulle Skantsi, sjuksköterska.

Vaccinet mot mässling bör tas två gånger.

– Man har 95 procents skydd om man bara tagit en dos. Är man osäker på hur många doser man fått rekommenderar vi att man vaccinerar sig ändå, säger Ulle Skantski.

Mässling ger feber, torrhosta, ögonirritation och stora röda fläckar på kroppen. Själva sjukdomen är inte särskilt farlig men däremot kan den bidra till obehagliga följdsjukdomar, bland annat hjärnhinneinflammation.

– Under 90-talet var mässlingen utrotad i Sverige. Sedan kom en kampanj om att mässlingvaccinet skulle vara farligt, det antagandet hade inga vetenskapliga grunder. Men det ledde till att det finns en grupp unga som inte fått något vaccin, säger Jeff Elliott, specialläkare i allmänmedicin.

I år har 20 personer i Sverige fått mässling. 14 av dem fick sjukdomen utomlands. I Gävleborg har ingen drabbats av mässling på över tio år.

Till vårdcentralen Elina kommer också många för att bli vaccinerade mot fästingvaccinet TBE.

– Än så länge har inte smittan kommit över Dalälven, men det är klokt att vaccinera sig mot TBE om man ska åka söderut, speciellt om man ska till Roslagen, säger Jeff Elliott.

Mer läsning

Annons