Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tradition går i graven

/
  • Ordförande Åsa Källberg och sekreterare Ingbritt Holmblad samlades tillsammans med flera vänner från Forsbacka husmodersförening under gårdagen. Det var deras sista sammanträde. Efter 81 år går nu föreningen i graven.

Efter åtta decennier är sagan nu över. Ännu en husmodersförening läggs ner när intresset sviktar.

– Det kommer kännas tomt, säger Ingbritt Holmblad, sekreterare i Forsbacka husmodersförening.

Annons

Runt ett bord inne på Berglunds kafé i Kungsgården har tolv äldre damer samlats. Det småpratas och skrattas lite, när semlorna kommer in hörs flera ”oj-oj”.

Damerna i fråga tillhör Forsbacka Husmodersförening som den här tisdagseftermiddagen har sitt sista sammanträde. Efter 81 år går nu föreningen i graven. Anledningen är sviktande intresse och när ordförande Åsa Källberg nu avgår är det ingen som vill ta över.

– Jag har hållit på i 15 år och tycker att det räcker. Det har varit jättetrevligt så det är med blandade känslor som jag avgår. Lite dåligt samvete har jag, men behöver energin till annat, säger hon.

Genom åren har de inte bara träffats för att ha trevligt, de har också fyllt ett hjälpbehov.

– Det har gjorts många insatser för flyktingar. Bland annat syddes det kläder som skickades till Finland under Finska vinterkriget, säger Ingbritt Holmblad, sekreterare i föreningen.

Hjälparbetet har fortsatt i andra former och de senaste tio åren har medlemmarna köpt julklappar som lämnats över till Valbo församling för utdelning till behövande.

Under 70-talet fanns ett 150-tal medlemmar i föreningen och på den tiden var det många aktiviteter att ta del av. Studiecirklar med allt från musik till grekiska och vävstugan har varit några av de saker som medlemmarna kunnat ägna sig åt. Men nu har intresset svalnat och det finns enbart 39 medlemmar kvar.

– Det finns inga ungdomar som är intresserade av en husmodersförening. Det är inte bara vi som lägger ner, säger Åsa Källberg.

Mer läsning

Annons