Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En våldsam man skonar varken kvinnor eller djur

/
  • I går demonstrerade Kvinnojouren Blåklockan och Vulcana i Gävle med anledning av FN-dagen för avskaffande av våld mot kvinnor.
  • 272 marschaller, en för varje kvinna som kontaktat Kvinnojouren Blåklockan i år.
  • Inga Lundström och Ingrid Siksiö från Kvinnojouren Blåklockan tände facklorna inför marschen.
  • Det finns ett samband mellan våld mot kvinnor och våld mot djur, säger Carin Holmberg.

272 misshandlade kvinnor har ringt Kvinnojouren Blåklockan i år.

– Fråga dem om deras djur. Djuren har förmodligen också utsatts för våld, säger Carin Holmberg.

Annons

Om människor är utsatta för våld är deras djur i riskzonen, och om djuren utsätts för våld är kvinnorna och barnen i riskzonen, säger Carin Holmberg, författare och doktor i sociologi, som föreläste i Folkets hus i Gävle i går.

– I Nashville, USA, lyckades man minska dödligheten bland misshandlade kvinnor med 80 procent genom att man ställde ytterligare en fråga till de kvinnor som ringde till deras kvinnofridslinje. Tidigare hade man frågan om mannen hotat med självmord och om han hade vapen. Nu frågade man också om han hade hotat med våld mot deras djur, berättade Carin Holmberg.

– Det finns ett väldigt starkt samband mellan hot om våld mot djuren och dödligt våld mot kvinnor.

Hur många djur i Sverige som utsätts för misshandel finns det inga siffror på. Det beror på försäkringarna, säger Carin Holmberg.

– Om en kvinna kommer till veterinären med en skadad hund berättar hon inte att det är mannen som sparkat den, för då gäller inte försäkringen. Därför ger hon en annan förklaring. Och veterinärerna frågar inte heller.

Det finns flera skäl till att män som misshandlar kvinnor också misshandlar djur, säger Carin Holmberg

Det kan vara för att demonstrera sin makt inför kvinnan, för att få henne att känna skuld för att hon inte kan skydda djuren och för att hindra henne från att gå för att djuret behöver henne. Genom djuren kan mannen också få makt över barnen.

Carin Holmbergs förhoppning är att både veterinärer, kvinnojourer och socialtjänst ska bli bättre på att ställa frågor.

– Fråga om det finns djur eller har funnits djur när ni möter en kvinna som behöver hjälp. Det är viktigt, uppmanade hon.

Hon vill också att det ska finnas platser där man kan lämna in våldsutsatta kvinnors djur. Kan man inte rädda djuren väljer kvinnan kanske att gå tillbaka till mannen.

– Det är inte lätt, för det handlar om allt från marsvin till hästar eller kor. Därför behöver kvinnojourerna ha bra kontakt med djurorganisationer, och med djurskyddsinspektörerna på länsstyrelsen, säger hon.

Carin Holmbergs föreläsning ingick i Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor, som avslutades med ett tyst fackeltåg från Södermalmstorg, arrangerad av Kvinnojouren Blåklockan och Vulcana.

Vid Rådhustorget tändes en marschall för varje kvinna som kontaktat Blåklockan i år och Linn Engblom från Vulcana och Malin Olsson från Roks talade.

Mer läsning

Annons