Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vit jul väntar!

Efter mildväder och snöslask kommer kylan nu tillbaka. Det blir minusgrader i hela landet fram till söndag, kanske också över julafton.

Allt talar för en vit jul i Sverige, utom i Skåne och på Västkusten.

Annons

– Det är ett högtryck över Ryssland som sveper in och håller borta lågtrycken över Atlanten i alla fall fram till dan före julafton, säger Kristin Hallberg, meteorolog vid SMHI.

Högtrycket kommer först in över Norrland och rör sig sedan söderut. I norra och östra Sverige kan det till en början falla lätt snö. Det kommer fortfarande att vara gråmulet, men samtidigt som högtrycket förstärks blir det mindre och mindre nederbörd.

Temperaturerna kryper under veckan ner till två–fyra minusgrader i södra Sverige, i Mellansverige lite mer och i norra Norrland 10–15 grader.
– På söndag ser det ut att bli som kallast, med minus 10 grader i östra Svealand och Närke, och neråt 20–25 längre norrut, säger Kristin Hallberg.

Men sedan närmar sig en ny varmfront med milda atlantvindar.
– Vi väntas få in den mildluften någon gång under juldagen, kanske med snöblandat regn. Som det ser ut nu kommer den att drabba hela landet, med snö i norra Sverige och regn i den södra delen, säger Kristin Hallberg.

TT

Mer läsning

Annons