Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enda tryggheten är Per-Ola och Ingrid

/
  • Ingrid Rosén och Per-Ola Bergström följer psykiskt funktionsnedsatta genom byråkratin.
  • Per-Ola Bergström säger att många som söker hans hjälp inte mäktar med att öppna posten.

På tio år har myndigheterna inte blivit bättre på att möta psykiskt sköra.

När ingen ser till hela människan kan myndighetskontakterna bli oöverstigligt svåra säger Ingrid Rosén, personligt ombud.

Annons

Hon har varit med sedan starten av personliga ombud i Gävle för snart ett decennium sedan. De ska ge röst och hjälp åt gävlebor vars psykiska funktionsnedsättning gör att de har svårt att klara vardagslivet. En annan uppgift är att påpeka för myndigheterna vad de behöver bli bättre på. Men mycket lite händer säger Ingrid Rosén. En av få konkreta förbättringar är att alla med ett neuropsykiatriskt funktionshinder som ADHD numera har boendestöd i stället för hemtjänst.

Ingrid Rosén säger att de önskar att det fanns mer kunskap om och större förståelse för psykiskt funktionsnedsatta än de oftast möter.

De tre ombuden hjälper just nu runt 30 gävlebor att få ordning på vardagen. Många kom när ekonomin gick i kras efter att de utförsäkrats och inte redde upp alla kontakter med myndigheter och företag.

- Det blir fruktansvärt stressande. De har ingen telefon och inga pengar på kontantkortet, säger Ingrid Rosén.

Många klarar inte heller att ringa på telefontiderna.

- Man ställer krav som de inte har möjlighet att uppfylla.

Stressen gör att människor blir sämre i sin psykiska sjukdom. Sköra redan sedan tidigare mäktar de inte med att reda upp situationen. Både hon och kollegan Per-Ola Bergström säger att många inte ens kan förmå sig att öppna posten.

För de personliga ombuden handlar det mycket om att ringa runt och följa med när den som bett om hjälp bollas runt och far illa. Men kontakten med myndigheterna är inte lätt för dem heller. Att få ett möte om försörjningsstöd kan ta upp till två veckor, lång tid när hyran ska betalas. Att få en god man kan ta upp till ett år och läkarbristen gör det svårt att få läkarintyg som försäkringskassan kräver.

Under tiden växer skulderna och hälsan försämras.

Vad är det största problemet?

- Att det är så fruktansvärt krångligt. Ingen myndighet ser till hela människan. Det är oerhört svårt för människor, säger Ingrid Rosén.

De personliga ombuden efterlyser en kontaktperson på myndigheterna i stället för att tvingas ringa runt på olika telefontider. Hon önskar sig också kuratorer på landstinget som tillsammans med den som behöver kan hitta sätt att få vardagen att fungera praktiskt, något som fanns tidigare.

Mer läsning

Annons