Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energin flödar längs Gavleån

/

Gavleån bidrar med fisk och dricksvatten.

Men också med elenergi. Längs ån hittar vi vatten- kraftverk som Tolvfors och Prästforsens kraftverk.

Annons

Storsjön ligger nästan 62 meter över Gävlebukten. På sin runt tio timmar långa väg ner mot Bottenhavet hinner Gavleån lämna ifrån sig en hel del energi. Det allra mesta tar Gävle Energi, runt 55 GWh närmare bestämt, som räcker till 2 500 villors årsförbrukning.

Men den här dagen står energibolagets kraftverk stilla.

– Storsjön har sjunkit, förklarar driftledaren Ronny Wallström.

Men mer än två veckor får Storsjön inte på sig att fylla på, sedan släpps vattnet på igen. Fiskarna behöver strömt vatten för att klara sig.

Prästforsens kraftverk är i dag ett kompakt tegelhus i Hagaström, byggt 1986. Det står strax intill den plats där Hagaströms tegelbruk byggde sitt första kraftverk 1892. Med på kraftverksbygget var också Gefle elektriska belysningsbolag som startat samma år och som så småningom blev Gävle Energi. Det levererade ström till Gävle-Dala järnvägs AB samt centralstationen, Centralpalatset, Gevaliapalatset, Centralhotellet och till grundarens, grosshandlaren Sten Nordströms, eget kontor på Drottninggatan.

År 1900 hade det tre turbiner och fyra personer arbetade i kraftverket.

I dag, när det går att låta datorer ta hand om övervakning, sköter Ronny Wallström och en kollega bolagets alla sju kraftverk. Datorerna innebär också mindre tid på vägarna.

– Förr körde vi 4 000 mil om året. Nu blir det kanske 2 000, 2 500 mil.

Längre ner efter ån ligger Tolvfors kraftverk, det äldsta av bolagets som fortfarande är i bruk.

Även om byggnaden är renoverad utvändigt och har kompletterats med hydraulaggregat har inte mycket hänt sedan det stod klart 1926.

Gunnar Wetterling ritade kraftverket. Han var stadsarkitekt i Gävle 1922 till 1932 och flyttade sedan till Stockholm för att bli länsarkitekt där.

Han har även ritat Maxim, som då hette Södra station, och Baltichuset intill brandstationen.

Kraftverket har tre turbiner, liksom generatorerna i bruk sedan starten, och var det första i landet med två kaplanturbiner. På sådana kan turbinens skovlar vridas för att få bästa effekt av vattenströmmen. 40 sekunder tar det för hydraulaggregatet att öppna luckorna och släppa in vattnet i turbinerna, men i dag får spindlarna spinna sina nät i tysthet.

Mer läsning

Annons