Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engelska skolan får nobben

GÄVLEEngelska skolan kommer inte att kunna flytta in i Brynässkolan.Redan i dag har friskolan så många elever anmälda att alla elever som i dag går på Brynässkolan skulle behöva flytta.

Annons
- Att tömma hela Brynässkolan är orealistiskt. Vi kan inte börja bussa barn till andra skolor som vi i dag inte vet om de har plats för fler elever, säger Ingrid Björklin, tillförordnad förvaltningschef för Barn och Ungdom.
Hon har tillsammans med rektorerna på Brynäs sett över om det går att flytta elever från Brynässkolan till Steneberg som har utrymme att ta emot fler elever.
När Stenebergsskolan byggdes om var det under förutsättning att skolan skulle kunna ta emot 450 elever. I dag går inte fler än drygt 300 elever på Steneberg.
Genom att tömma delar av Brynässkolan skulle det ge plats för Engelska skolan som vill starta nästa höst.

För många elever
Men redan nu har friskolan drygt 222 elever anmälda. Så många elever klarar kommunen inte av att flytta från Brynässkolan.
- Vi hade räknat på maximalt 150 elever. Men så här många klarar vi inte av, säger Ingrid Björklin som menar att man inte bara kan knuffa ut de elever som går i den kommunala skolan.
De barn som är anmälda till friskolan kommer från alla skolområden i Gävle, endast ett par elever finns redan på Brynäs. Därför ser det ut som om Engelska skolan återigen måste ge sig ut på jakt efter lämpliga lokaler.
Som GD redan tidigare har berättat har friskolans representanter redan haft ögonen på Onoffs tidigare lokaler i Hagaström samt Silvanum.

Kommer igång trots allt
Barn- och ungdomsnämndens ordförande Helene Åkerlind, s, tvivlar inte på att skolan kommer i gång som planerat.
- Frågan är bara var, menar hon.
För förvaltningens del är det rent ekonomiskt bäst om friskolan väljer en skollokal som kommunen redan betalar hyra för.
MARIA BRANDER

Mer läsning

Annons